COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Училищата в Дупница предлагат нови специалности

Учебните заведения с прием след 7. клас в Дупница и през следващата учебна година ще предлагат специалности, за които е предвидено дуална форма на обучение. Машинен техник за химическата и хранително-вкусовата промишленост и Оператор в производството на облекло са сред професиите, които ще се усвояват паралелно с практически умения.

от БНТ
09:40, 11.05.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

400 ученици ще завършат 7. клас в община Дупница тази година. Четири професионални гимназии ще приемат в четири паралелки за дуална форма на обучение.

Мая Стойчева, началник на РУО-Кюстендил: То е свързано със обучение по заявки на работодатели и протича във втори гимназиален етап в работа в реална работна среда.

За втора година учениците от специалност Лаборант в химическата промишленост ще бъдат на дуално обучение, с възможност за работа след това във фармацевтичното предприятие в град Дупница.

инж. Величка Милчева, Професионална гимназия по хранително-вкусови и химически технологии: Практиката ще бъде там, ще имат договори подписани, ще имат и допълнителни стипендии, които ще получават учениците по време на практиката.

Машини и съоръжения в химическата и хранително-вкусовата промишленост е сред специалностите, при която в 11. клас два дни от седмицата учениците имат практика, а в 12. клас три дни.

Гергана Николова, старши учител в Професионална гимназия „Акад. Сергей П. Корольов": Като ще получават 90 процента от минималната работна заплата.

Учениците, завършили специалност от профилираните гимназии в Дупница ще бъдат приемани с предимство след 12. клас в университети в страната.

Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод 150 години от учредяването на Българската екзархия
Патриарх Неофит отслужи благодарствен молебен по повод 150 години от учредяването на Българската екзархия
Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба
Закон от 1996 г. притесни чуждите инвеститори в Куба