В едно училище-мечта не дават домашни. То се намира в предградие на Дъблин и от скоро там действа пилотен проект, който облекчава работата на учениците вкъщи.

Добре дошли в училище Лорето. То е католическо и тук се обучават само момичета. Част от 500те възпитанички отскоро се радват на особена привилегия - не пишат домашни. Пилотният проект се отнася за момичетата от първи до пети клас.

Сестра Мария Хайленд, директор на училището: Говорим за първи до четвърти-пети клас - искахме да опитаме, защото домашните стресираха много учениците, родителите и учителите.

Ръководството се решило на тази мярка заради голямото натоварването на ученичките и много оплаквания - както от родителите така и от учители. Въпреки че не пишат домашни, ученичките имат за задача устно да преговорят уроците си, да ги разкажат на близките си и да... гледат новините. В часовете вече не се налагат корекции на домашните и учителите имат повече време за общуван с учениците. Разбира се, най-доволни са момичетата.

Фей Мълън: Много е забавно. Сега имаме само устно да преговаряме наученото вкъщи. По-малко време за домашни означава повече време за разни творчески неща, като рисуване, изкуство, четене.
Аня Мърдей: Бях шокирана, защото никога не съм си мислила, че няма да имаме домашни!
Кийли Шеридан: Сега мога да играя навън. Да помагам на мама, татко и малката ми сестричка да подреждаме масата за вечеря.

Не всички в училището обаче се радват на комфорта без домашно - вкъщи пишат ученичките от горните класове, които се подготвят за влизане в специализирани гимназии. Предстои пилотният проект и резултатите от него да бъдат обсъждани от родители и учители и да се реши дали той ще продължи и през следващата година.