НОВИНИ

Училището, в което децата са свободни да се развиват

За реформа в образованието се говори от години. И докато обществото активно търси начини да направи раниците и учебното съдържание по-леки, в страната се появяват все повече училища от нов тип – демократични, свободни, прогресивни, които доказват, че традиционната форма на обучение изобщо не е единствената възможна. Пример за това е Центърът за иновативнто обучение Френе в Бургас.

bnt avatar logo
от Ива Георгиева
07:11, 28.05.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Учебниците в този център не са единственият извор на познания, а за децата е много по-важно да усвояват умения, вместо да изкарат пълен брой точки на теста в края на срока.

Николета Петрова, основател на Център за иновативно обучение Френе – Бургас: Много са важни меките умения. Какво са меките умения – това са креативността, която децата развиват, комуникативните им умения, уменията да водят спорове и да стигат до различни решения, да се справят в конфликтни ситуации, много голяма част от агресията в децата е провокирана от неумението им първо да се слушат, второ да умеят да приемат другия срещу себе си, да се справят в конфликти.

Обучението в Иновативния център протича много различно от това в традиционните училища. Малчуганите са често извън класната стая – сред природата, посещават музеи, галерии, археологически разкопки, участват успешно в международни проекти за архитектура за деца и изобщо - опознават и разбират света с методите на сугестопедията, учене чрез преживяване, самонасочено учене и най-вече чрез мултидисциплинарни подходи.

Николета Петрова, основател на Център за иновативно обучение Френе – Бургас: Всички забравяме много често, че учебника например, не е основно средство за учене. То е едно помагало и не е единствения материал, който носи знанието. Знанието е навсякъде и тук е тънкостта на преподавателя, на системата, на модела, няма значение какъв ще бъде той, да предостави възможност на детето да се докосне до живото знание. Родителите са много важни. Истината е, че ако не са партньори... няма да има успеваемост този процес.

Николета разказва, че най-хубавото, което се случва напоследък с децата е, че те не само имат желание за учене и успяват много лесно да усвоят нови знания, но проявяват ентусиазъм да преподават на връстниците си, това, което вече сами са разбрали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекорден добив на череши прогнозират производители от Пловдивско
Рекорден добив на череши прогнозират производители от Пловдивско
Наводнения в американския щат Мериленд заради проливни дъждове
Наводнения в американския щат Мериленд заради проливни дъждове