НОВИНИ

Училището, в което Левски е преподавал, става музей

Единственото училище в България, в което Левски е преподавал, е на път да се превърне в една от най-големите атракции за туристите. Кметът на карловското село Войнягово и ръководството на местното читалище започват процедура за превръщането на училището в музей.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Станислава Цветанова
19:20, 08.05.2017
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Училището, в което Левски е бил преподавател 2 години, е възстановено през 1957-а. В класната стая има пясъчни сандъчета и учебни дъски, в другото помещение е отсядал учителя, днес третата стая е подредена като етнографска сбирка. Отскоро за посетителите има поставено табло с автентични снимки на училището и на Левски с неговите първи ученици.

Цонка Дамянова - секретар на местното читалище във Войнягово
"На любов към родината, на омраза към турците, учил е не само учениците, учил е и техните родители, защото той е бил непрекъснато сред тях."

В училището се съхранява писалката, която Левски е носил в пояса си, и икона на светите братя Кирил и Методий, която е била на стената. Местното читалище иска да изложи още един експонат - стенен часовник, който обаче се намира в пощата в селото. Експонатът е ценен заради връзката на Левски с любимата му Йова.

Цонка Дамянова - секретар на местното читалище във Войнягово
"Той е реликва и е свързан с Йова, която е била годеница на Левски, плюс писахме писма, но не знам по какви причини не ни го дават"

Кметът на селото каза, че предостои да започне процедура за превръщането на училището в музей, но за целта ще е необходимо съдействието на министерството на културата и на Общината.

Тодор Танковски - кмет на Войнягово
"Трябва да има статут на музей, да го развием като туристическа атракция, да идват повече гости от цялата страна, също така и от чужбина."

Въпреки че училището все още не е превърнато в музей, целогодишно се посещава от стотици туристи от страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жандармерист предотврати телефонна измама
Жандармерист предотврати телефонна измама
Мъж от Белоградчик е задържан за убийство на 3-годишно момиченце
Мъж от Белоградчик е задържан за убийство на 3-годишно момиченце