НОВИНИ

Училищна библиотека в Пловдив е застрашена от закриване

Библиотеката в пловдивското основно училище "Васил Левски" е на път да изчезне. За това сигнализира дългогодишния библиотекар в града Елена Бояджиева. Според нея, събираните с години хиляди книги ще се погубят, а учениците ще бъдат лишени от достъп до културното средище.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
07:14, 17.07.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Елена Бояджиева е работила 14 години като библиотекар в училище "Васил Левски". Преди десетилетие напуска учебното заведение, а след това библиотеката спира да функционира. Наскоро жената разбрала, че книгите и помагалата са преместени в класните стаи, а бъдещето им е неясно.

Елена Бояджиева - библиотекар: Какво ще стане с тези книги, които са разпилени поне на този етап в класните стаи? Това реално не е библиотека. Библиотеката, когато съществуваше като библиотека, макар и в тези похабени помещения, е спечелила два проекта и са се наляли много нови книги там, от нови съвременни издателства.

Книгите са преместени, защото в помещението, в което се съхраняват, започва ремонт, казва директорът на училището.

Осемте хиляди книги от библиотеката ще бъдат съхранявани през лятната ваканция в една от класните стаи.

Гергана Витева - директор на ОУ "Васил Левски" - Пловдив: Те са съвсем чисто подредени, на чисто място се съхраняват. Те ще бъдат почистени, проветрени. Нито една книга независимо дали тя е в профила на училището, или не няма да бъде изхвърлена, независимо тя какво съдържание има.

От новата учебна година обаче вместо библиотека в училището ще има читалня. В коридорите ще бъдат обособени кътове с книги, където децата ще могат да ги четат. Така ще бъде засилен интересът към четенето, смята директорът.

Гергана Витева - директор на ОУ "Васил Левски" - Пловдив: Една книга, ако не се чете и не се ползва, то какъв е смисълът от тази книга. Тя да бъде затворена в тази стая, заключена и да прашасва.

Двама учители ще следят книгите да не бъдат изнасяни извън училищната сграда. А Елена Бояджиева се надява останалите училищни библиотеки да не ги последва същата съдба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вулканична лава рани 22-ма души на туристическо корабче на Хаваите
Вулканична лава рани 22-ма души на туристическо корабче на Хаваите
​Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си
​Кубинци вече могат да ползват мобилен интернет на телефоните си