НОВИНИ

Учител от ново поколение: Емилиян Кадийски, учител по информатика в гр. Враца

Трима български учители в надпревара за 1 милион долара! Това е наградата за изявен учител с изключителен принос към професията, в конкурса за глобална учителска награда. Благой Цицелков и Ивайло Минков ни срещат с един от тримата български учители, които се борят за отличието. Емилиян Кадийски - още не е навършил 30 и е учител по IT в най-бедния район в Евросъюза.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
19:55, 14.02.2017
12681
Чете се за: 01:46 мин.
Още

Подобно на повечето си връстници във Враца, след като завършил гимназия, Емилиян отишъл да учи в София. Завършил "Програмиране", а с това и добри предложения за работа по специалността у нас и в чужбина. За разлика от от връстниците си обаче Емилиян се върнал в родния град. Като учител, но от ново поколение.

Емилиян Кадийски, учител по информатика в гр. Враца - Малко случайно стана, аз започнах като учител по програмата "Заедно в час", дотогава работех като програмист. "Заедно в час" имаха много добро предложение, освен за това да направиш нещо смислено, да помогнеш за образованието, което всички казваме, че е много зле, това е и много добра програма за личностното развитие, т.е. да развиеш някакви умения, които да ти помогнат да бъдеш по-добър професионалист.

Преди три години, заедно със свои съмишленици Емилиян започва да води курсове по информационни технологии в няколко училища, а по-късно и за възрастни в Дома на техниката във Враца. Искал да помогне на съгражданите си да научат повече.

Емилиян Кадийски, учител по информатика в гр. Враца - Ние в София сред нашите колеги виждаме колко добри условия има в IT индустрията, пък във Враца откъдето сме ние, виждаме колко добри условия има за работа. В същото време повечето клиенти на софтуерните компании са от чужбина, ние сме сигурни, че за тях няма значение дали софтуера се разработва тук във Враца или София. Важното е хората да имат нужните умения, така направихме "Враца Software Общество". Мисията ни чрез качествено образование врачани да имат предизвикателна и добре платена работа тук във Враца.

Професията "учител" го сблъсква с предизвикателства всеки ден. За учениците си е просто Емо. Онези, които вдъхновява в час, продължават работа и у дома пред компютъра, а Емо е винаги на линия, за да отговори на техните въпроси.

Емилиян Кадийски, учител по информатика в гр. Враца - Това, което ми носи най-голямо удовлетворение е да видя постиженията на учениците, с които съм работил, да виждам ученици, които още докато са в училище си намират работа като програмисти или такива, които правят проекти и получават финансиране още докато са в училище. Общо взето това да видиш как, когато първо ти дадеш на някой, успееш да го мотивираш и той започне да дава добри резултати.

Всяка година Емилиян организира и "Code Week" - най-голямото IТ събитие в Северозапада, което събира жителите на областта, за да ги запознае с възможности за работа в най-успешния сектор в България. Заради всичко това Емилиян е сред претендентите за глобалната учителска награда The Global Teacher Prize 2017. Не самата награда, а това , че изобщо е номиниран е голямата награда за него.

Емилиян Кадийски, учител по информатика в гр. Враца - Голямо признание е за мен, но аз лично познавам много учители, които заслужават тази номинация. Дали са много повече от мен за професията и учениците с които са работили.

Явно просветното министерство номинира Емилиян за наградата не случайно. Той добре е разбрал какво е решението на проблемите в изоставащите райони на България - качествено и адекватно на нуждите на бизнеса образование. Решение, познато на хартия от купища стратегически документи, но останало си само с добрите намерения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови сортове българска пшеница гарантират висок добив
Нови сортове българска пшеница гарантират висок добив
До края на месеца започва прокопаването на третия лъч на метрото в София
До края на месеца започва прокопаването на третия лъч на метрото в София