НОВИНИ

Международен ден на учителя - какви са заплатите по света и у нас?

Вчера стана ясно, че средно с 10% ще се увеличат учителските заплати от догодина. За целта кабинета отпусна 223 милиона лева. Това обеща на учителите министъра на образованието по време на учителския събор. Ще погоне ли това увелечение, да излезем от дъното на класациите за заплащане на преподавателския труд обаче?

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
08:01, 05.10.2016
Чете се за: 00:49 мин.
Още

Учителите у нас са най-нископлатените в Европа. За труда си те получават годишно възнаграждение между 9000 и 10 000 лева. Междувременно страната ни е в дъното на класациите и по успеваемост на учениците. Тези две негативни тенденции, провокираха редица учители да преподават частни уроци. Някои работят към образователни школи или създават платени клубове в училище, които да компенсират пропуските в ученическото знание.

;

От допълнителна работа едва ли имат нужда учителите в Швейцария, там взимат 12 пъти повече от родните учители с годишна заплата възлизаща на 120 000 лева. В Люксембург получават 112 000 лева годишно, а с 12 хиляди по-малко получават учителите в Холандия. Натоварването на учителите в Люксембург е доста по-малко, защото класовете се състоят от 10-тина деца. У нас учителите работят с от два до три пъти повече деца едновременно.

;

Къде сме ние? По заплащане на учителския труд, страната ни се нарежда след северната ни съседка. В Румъния преподавателите получават годишната заплата от малко над 11 000 лева. Оставаме преди страни като Египет и Индонезия където учителите работят за между пет и седем хиляди лева годишно.

Все пак сме сред онази една трета от държавите в света, които дават допълнителни плащания за професионална квалификация и развитие, положително атестиране или добри резултати на учениците. Най-често срещаните добавки към учителските заплати в евроопейския съюз са тези за извънреден труд и допълнителни отговорности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жените на джихада
Жените на джихада
Yahoo предавала лични данни на американското разузнаване
Yahoo предавала лични данни на американското разузнаване