НОВИНИ

Учители от Благоевград са против ежегодни прегледи при психиатър

Учители от Благоевград са против промените в Наредба 4 на министерството на здравеопазването, според които преподавателите трябва всяка година да преминават медицински преглед за психични заболявания и отклонения, които могат да застрашават живота и здравето на децата. Психиатри казват, че педагозите не трябва да се притесняват от прегледите.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
17:29, 15.11.2016
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Целта на прегледите при психиатър е да се установи дали един учител е болен от шизофрения, епилепсия, поведенчески разстройства и други психични заболявания. Румяна Кръстева е учител с 35-годишен стаж. Тя казва, че за пръв път ѝ се налага да премине през консултация с психиатър, за да докаже, че може да преподава.

Румяна Кръстева - учител: "Унизително е. Особено що се отнася за нашата професия, тъй като обществото не създаде добър имидж на нашата професия. Едно допълнително такова прецизиране на нашите личности смятам, че ще бъде една подигравка за учителите".
;

От Съюза на работодателите в системата на образованието в Благоевград казаха, че прегледите при психиатър биха уронили авторитета на учителите.

Сергей Биров - председател на Съюза на работодателите в системата на образованието в Благоевград: "За мен това е твърдо смущаващо, защото създава впечатление в учителите, че те имат някакви проблеми и трудно могат да се справят с децата, с тяхното обучение и възпитание. Да се поставя под съмнение тяхното психическо състояние, мисля, че няма да бъде коректно".

Биров допълни, че предстои среща със синдикалните организации на КНСБ и на КТ "Подкрепа", след което ще излязат с единно мнение по приложението на новата наредба. Според психиатри обаче няма нищо обезпокоително в това, че учителите трябва да преминават през преглед, защото много фирми от различни сфери имат подобно изискване за служителите си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп и Путин се договориха за възможно най-скорошна лична среща
Тръмп и Путин се договориха за възможно най-скорошна лична среща
Ученици дават идеи как да спасим пчелите
Ученици дават идеи как да спасим пчелите