НОВИНИ

Учители възпитават деца как да помагат на пчелите

Учители с хоби пчеларство учат своите възпитаници как се гледат пчели и как се прави мед. Учениците от частно училище с изучаване на немски език в София сами направили кошер и привлекли пчелно семейство в него.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
08:12, 21.09.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Учителите Костадин Соколов и Иван Илиев заедно с ученици от гимназията вече втора година се грижат за кошери. За да ангажират и по-малките деца с каузата за опазване на пчелите, те донесоха пчелните пити в училище.

Костадин Соколов, учител по немски и история, координатор на проекта: Можете да си вземете мед с восък и да го подъвчете като дъвка.

Децата научиха, че пчелите опрашват 80% от растенията по света и затова са незаменими за екосистемата ни. Ако пчелите загинат, буквално няма да има какво да ядем.

Малките ученици нямат търпение и те да се включат в отглеждането на пчелите.

Иван Илиев, учител по български и литература: Най-интересно им е да видят пчелите, да видят как като отворим кошера и да видят самите пчели как са разположени в питите, как работят, да видят как като извадим питата, тя цялата е в пчели.

Гимназистите , които активно участват в грижата за кошерите, вече са пленени от пчелите и дори искат да си имат и собствени кошери в домовете.

Костадин Соколов, учител по немски и история, координатор на проекта: Имаме такива случаи. Деца които започнаха покарай този проект, да започнат по-дейно да помагат на родните си, които се занимават с пчеларство. Има много деца, които изявиха тепърва желание да се занимават с нещо такова като хоби.

Човешката дейност и земеделието са враг номер едно на пчелите и всеки от нас има как да допринесе за по-добрата им среда - като засадим дърво или медоносно растение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа затруднява движението по Тракия след Пловдив
Катастрофа затруднява движението по "Тракия" след Пловдив
Шведската екоактивистка Грета Тунберг: Промяната идва
Шведската екоактивистка Грета Тунберг: Промяната идва