НОВИНИ

Учителка изработва миниатюри, пресъздаващи значими дати от българската история

Учителка от Средец изработва миниатюри, с които пресъздава значими дати от българската история и бит. Оригиналните композиции са подредени в сградата на Българското национално радио в Бургас, а изложбата е посветена на 3 март и на 60 годишнината от обявяването на Средец за град.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
22:31, 23.02.2020
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Учителка от Средец изработва миниатюри, с които пресъздава значими дати от българската история и бит. Оригиналните композиции са подредени в сградата на Българското национално радио в Бургас, а изложбата е посветена на Трети март и на 60-годишнината от обявяването на Средец за град.

Иванка Инджова е дългогодишна учителка по български и френски в Средец, сега вече и заместник-директор в училището. От няколко години тя изработва и миниатюри, а първата на първата ѝ изложба посреща хората с шах, посветен на битката при Онгъла между Аспарух и Константин Погонат.

Иванка Инджова: Този шах, който виждате, ми отне един пълен месец, в който съм работила по осем часа минимум на ден. Винаги харесвам най-много царя и царицата. Това е пухче, някаква кожа, каква е точно не мога да ви кажа, тъй като аз използвам неща, които ми харесват, които имат друго предназначение, а аз го променям.

Първият шах, който Ваня изработва, показва битката при Одрин през 1205 година между цар Калоян и император Балдуин. А идеята за шаховете идва от дъщеря ѝ, Мария, която ѝ помага при изрисуването на детайлите.

Мария Инджова: С този шах вече е играно, играхме аз и дядо ми, аз бях с българите, той беше с латинците, но тук, противно на историята, спечели император Балдуин.

Изложбата е в сградата на Българското национално радио в Бургас и ще остане до 3 март.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската перспектива на Западните Балкани обсъждат в Солун
Европейската перспектива на Западните Балкани обсъждат в Солун
Арестуваха директора на болницата в Раднево
Арестуваха директора на болницата в Раднево