НОВИНИ

Ударите в Сирия - ефектът за съюзниците на Тръмп

Франция и Великобритания застанаха редом до Доналд Тръмп в ударите срещу Сирия, но това не остана без последствия на вътрешнополитическата сцена. Решенията и на президента Еманюел Макрон и на премиера Тереза Мей днес бяха подложени на дебати във френския и британския парламент. С още по темата, чуйте международния ни редактор Тоня Димитрова.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:25, 16.04.2018
Чете се за: 01:45 мин.
По света

Двете най-мощни военни сили в Европа - Франция и Великобритания бомбардираха Сирия. От една страна това беше разчетено като начин Европа да поеме своята роля във все по-глобалния конфликт в Сирия. Ракетите, които се изсипаха над Сирия дори роди надеждата, че може да накара всички страни да седнат на масата за преговори.

От друга страна, обаче са критиците, които твърдят, че Макрон и Мей са се превърнали в кукли на конци за неуравновесения Доналд Тръмп и че военните удари още повече ще засилят противопоставянето между Европа и Русия. За да отговори на вътрешнополитическите атаки френският държавен глава обяви, че именно той е накарал Доналд Тръмп да предприеме удари срещу Башар Асад.

Как Еманюел Макрон защити своето решение за атаката - вижте в репортажа на Еми Запартова.



;

На Острова по традиция решение за военна намеса минава през парламента. Това, обаче, не се случи и Тереза Мей днес трябваше да обясни и защити своите действия пред долната камара. Мей беше подложена на остри критики от страна опозицията, които определиха участието на британски изтребители като противозаконно. Сега се очаква Тереза Мей да поиска извънреден дебат в парламента. Вотът по този дебат ще бъде символичен и целта му е предимно да направи така, че и британските депутати да имат шанса официално да одобрят или отхвърлят въздушните удари. Какво каза Тереза Мей пред Камарата на общините. Тереза Мей направи изключително образно описание на химическата атака в сирийския град Дума преди изложи аргументите си за британските въздушни удари.

Тереза Мей - премиер на Великобритания: "Ние не следвахме заповеди от Америка. Нека да бъда абсолютно ясно, действахме в името на националния ни интерес. Скоростта, с която действахме беше решаваща за сътрудничеството ни с нашите партньори за облекчаване на по-нататъшно хуманитарно страдание и за опазване на жизненоважната сигурност на нашите операции. Това беше удар с ограничен ефект, основан на законова база, използвана и в миналото. Решението изискваше оценка на разузнавателни данни, повечето от които не биха могли да бъдат споделени с парламента."

Всъщност основният въпрос на критиците на въздушните атаки е защо не беше изчакан докладът на мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия. Днес от екипа експерти съобщиха, че все още не са достигнали град Дума, тъй като според тях са възпрепятствани от Русия - твърдение, което Москва категорично отрече. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че отношенията между Русия и Запада са по-лоши дори от Студената война, тъй като не работят комуникационните канали, но Кремъл изрази надежда за възстановяване на диалога. Всъщност Запада спази тънката червена линия да не посяга на руски военни сили в Сирия, а Путин от своя страна остана наблюдател на атаката. И в тази сложна ситуация държавата, която успя да лавира умело между Русия и Запада е Турция. От една страна Москва обяви, че отношенията й с Анкара остават, въпреки че Ердоган подкрепи натовските удари. От друга днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг е на посещение в турската столица и обяви Анкара за стратегически важен съюзник в пакта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри от ЕС против военно решение за Сирия
Външните министри от ЕС против военно решение за Сирия
Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за тежката катастрофа на АМ Тракия
Съдът остави в ареста шофьорката, обвинена за тежката катастрофа на АМ "Тракия"