НОВИНИ

Удивителният свят на морското дъно може да бъде видян в Бургас

На метри от плажа една от залите на културния център "Морско казино" е превърнат в потънал шпионски кораб, който е приютил всевъзможни екзотични видове риби, корали, водорасли и ракообразни.

bnt avatar logo
от Красимира Сотирова
18:28, 26.06.2017
Чете се за: 01:00 мин.
Още
удивителният свят морското дъно видян бургас

В каютите на потъналия кораб посетителите имат възможност да видят едни от най-редките видове риби, които обитават реките, моретата и океаните в целия свят. Един от тях е електрическия сом, който идва от Африка.

Таня Драмалиева - организатор на изложбата: „Големите екземпляри могат да бъдат доста опасни, защото удрят с триста волта. Този сега бие ток, но все още е поносимо. Понеже го храня с пинсета и е нервен и пуска леко ток."

Сред другите опасни и много редки видове, които могат да се видят е речния скат, който идва от Южна Америка и обитава притоците на Амазонка. Макар срамежлив и да предпочита да остане скрит за посетители той несъмнено предизвиква интерес не само на възрастните, но и на децата.

„Най-много ми хареса скатът, където се е заровил и тези риби с огромните очи".

И къде един пиратски кораб без най-хищните и опасни риби пираните, които са и едни от най-агресивните. Макар и в аквариумите те да не са толкова нападателни, ако протегнете ръка при всички случаи биха Ви ухапали.

Таня Драмалиева: „Пострадах когато ги пусках в аквариума една успя да изскочи от кепчето и хващайки я леко ме захапа".

Разходката в подводния свят отвежда посетителите и в света на едни от далеч по-безопасни, но изключително интересни аквариумни риби като клоуни, нож, лъв, слон, както и сребърна арувана, която е на особена почит в Азия.

Таня Драмалиева: „Всички бизнесмени оглеждат такава риба в офисите си. Тя е символ на богатството. Един аквариум с една риба".

В изложбата освен риби могат да се видят и други изключително редки водни обитатели. Сред тях са и амбистомите, които идват от Мексико. Тези редки видове днес се отглеждат единствено изкуствено в аквариуми. В родината им видът е напълно изчезнал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последни мащабни разкопки на Небет тепе в Пловдив
Последни мащабни разкопки на Небет тепе в Пловдив
Очакват ни до 40°C в петък и събота
Очакват ни до 40°C в петък и събота