НОВИНИ

Уикилийкс с тежки разкрития и за двамата претенденти за Белия дом

Президентската надпревара в Съединените щати е в кулминацията си. Последният ден беше белязан с тежки разкрития и за двамата претенденти за Белия дом. Сайтът Уикилийкс обнародва откъси от непубликувани досега платени речи при закрити врата на Хилъри Клинтън от 2013-а и 2014-а пред Уолстрийт. Изказаните тези са потенциално опасни за президентската й кампания. Опонентът й Доналд Тръмп пък трябваше да се извинява за вулгарни изрази по адрес на жените във видеозапис от 2005-а, разпространен от американски медии. Той изключи всякаква възможност да последва призивите от собствената си партия да се оттегли от надпреварата.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:47, 08.10.2016
Чете се за: 01:23 мин.
По света

Търсенето на отговорност от Уолстрийт за финансовата криза през 2008-ма е само политика, банкерите трябва да регулират финансовия сектор, защото го познават най- добре, казва г-жа Клинтън на симпозиум на Голдман Сакс през октомври 2013-а. Откъсите са в хиляди имейли от акаунта на шефа на кампанията й Джон Подеста. Щабът не е потвърдил автентичност.

Пак през 2013-а Хилъри Клинтън сравнява политиката с правенето на наденица - неприятно, но водещо до целта, а през февруари 2014-а признава, че е далече от проблемите на средната класа заради охолния си живот и семейното богатство.

Пред бразилска банка пък г-жа Клинтън се обявява за свободна търговия и отворени граници - позиция, която промени по време на кампанията си. Платените й речи пред финансовия елит са й донесли 26 милиона долара. Опонентът ѝ на първичните избори на Демократическата партия Бърни Сандърс напразно настояваше за тяхното публикуване.

На този фон Републиканците се олюляват от удара, понесен от сексистки забележки на Доналд Тръмп през 2005-а. Ключови фигури осъдиха езика на кандидат-президента от запис, разпространен от Вашингтон Поуст и ЕнБиСи. Откровенията му са уловени от микрофон в автобус на път към телевизионно събитие. Когато си звезда ще ти позволят да направиш всичко, твърди милиардерът като описва домогванията си към нежния пол и в частност към омъжена жена.

Доналд Тръмп - кандидат президент на Републиканската партия на САЩ: Започнах да я целувам. Автоматично съм привлечен от красотата и започвам да ги целувам. Това е като магнит.

"Това е ужасно. Не можем да позволим на този човек да стане президент", реагира Хилъри Клинтън. Дори сред републиканците се чуха призиви към Тръмп да се откаже от надпреварата. Председателят на Камарата на представителите Пол Райън заяви, че е отвратен и отмени предизборна проява с Тръмп в Уисконсин. Милиардерът поднесе публични извинения- прецедент за цялата му кампания. Той нарече публикуването на записа "отвличане" на вниманието и отбеляза, че на игрището за голф е чувал доста по-лоши неща от Бил Клинтън.

Доналд Тръмп - кандидат президент на Републиканската партия на САЩ: Казвал съм и съм прави неща, за които съжалявам и думите ми в този над 10-годишен запис са едно от тях. Бил Клинтън действително тормози жени, Хилъри малтретира, напада, засрамва и сплашва своите жертви. Ще обсъдим това по-подробно през следващите дни. Ще се видим на дебата в неделя.

Досега Тръмп твърдеше, че няма да засяга брачните проблеми на семейство Клинтън. Очевидно обсебен от записа републиканецът пропусна да атакува опонентката си за промяната в позицията й за свободната търговия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори идат, да обещаваме!
Избори идат, да обещаваме!
Грузинска мечта печели парламентарните избори, показват екзитпол проучвания
"Грузинска мечта" печели парламентарните избори, показват екзитпол проучвания