НОВИНИ

Украинец прави уникални натурални бонбони с надписи

Какво кара един банков служител да остави сметките, отчетите и балансите и да стане майстор-сладкар? Защо решава да смени Одеса с Варна и как започва да прави бонбони с натурални оцветители. Владимир Дживаго разказва как се правят карамелени бонбони с надписи и защо семейството му избира да дойде във Варна.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова / Илко Илиев
15:00, 04.01.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Владимир Дживаго е бивш банкер от Украйна, учил сладкарско майсторство в Полша и избрал да работи във Варна, защото туризмът тук дава повече шансове за бизнес като неговия. Той и съпругата му Татяна живеят тук вече две години и тук отварят своята работилница за ръчно правени бонбони.

Владимир Дживаго
“Ползваме само натурални оцветители.Червен оцветител - това е от цвекло, жълт от морков, зелен от спанак. Затова тези бонбони са много популярни в Европа, но в България това е за първи път. Всичко е ръчно и всичко вътре е възможно за различни надписи. Затова казах, че те са уникални не само във Варна, но и в България.”

За да се направят бонбоните, които са с диаметър по-малко от сантиметър, се използва пет килограма топла карамелена смес и след това се моделират като пластелин.

Владимир Дживаго
”Отначало боядисваме, има студена маса, карамелът отначало е течен, много горещ. Много бързо изстива на студената маса. След това има кука, на куката изтегляме и формираме рисунък вътре.”

Каралемелните пръчици изстиват за минути. Затова майсторът трябва бързо да ги дооформи. И така за по-малко от 40 минути прясно приготвеният карамел с вкус на диня, ябълка, банан или малина се превръща в изкушаващи бонбони, с желания от нас надпис.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
19 сирийски цивилни убити в Сирия при руски въздушни удари
19 сирийски цивилни убити в Сирия при руски въздушни удари
Литийно шествие по повод 140 от Освобождението на София (СНИМКИ)
Литийно шествие по повод 140 от Освобождението на София (СНИМКИ)