НОВИНИ

Украински националисти са пребили бесарабски българин в Белгород

Украински националисти са пребили на 18 май в Белгород представителят на българската общност в Украйна и общински съветник Василий Кащи. За инцидента съобщи за "По света и у нас" президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе .

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
17:51, 29.05.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

На заседание на изпълнителния комитет на Белгород - Днестровското кметство общинските съветници са гласували решение за даване на земя на Киевската патриаршия да построи църква. Да поясним, че Киевската патриаршия иска да се отдели от Руската, но до този момент не е призната от нито една канонична православна църква. При гласуването Василий Кащи е заявил, че не е готов да гласува "за", защото около отдадения парцел за строителство има неизяснени въпроси и се водят дела. Това предизвиква реакцията на присъстващите на заседанието активисти на една от местните управляващи партии Народен Фронт. Първоначално те започват да притискат Кащи с въпроси. Нападат го, когато на въпрос чий е Крим, той им отговаря - на хората. Последва побой, заливане със зелена боя и изхвърляне в кофа за боклук.

По случая реагира Асоциацията на българите в Украйна, която поставя въпроса пред службите на Украйна, за разследване на случая и наказване на виновните.

Според Антон Киссе побоят има пряка връзка с това, че Кащи е представител на българската общност в града.

Антон Киссе, президент на Асоциацията на българите в Украйна
Тези организации, дето бяха там, да поднесат извинения пред българите, защото считаме, че незаслужено бяхме оскърбени и смятаме, че този конфликт може да бъде регулиран посредством човешки взаимоотношения. И се надяваме на това. Оставаме си правото да се обърнем към международни организации по повод тази ситуация. Считам, че властта трябва да усили своето влияние и да усили охраната на правовия ред.

По думите на Антон Киссе Василий Кащи се възстановява в болница след побоя, като има проблем със залятото с боя око.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нормализира се графикът на полетите на Хийтроу и Гетуик
Нормализира се графикът на полетите на "Хийтроу" и "Гетуик"
Мъж от София набира средства за детски празник в квартал Факултета на 1 юни
Мъж от София набира средства за детски празник в квартал "Факултета" на 1 юни