НОВИНИ

Украинският президент Порошенко се кандидатира за втори мандат

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес намерението си да се кандидатира за втори мандат на изборите на 31 март, като обеща да даде тласък на процеса на интеграция на страната си в ЕС и НАТО, предадоха световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
15:50, 29.01.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света
украинският президент порошенко кандидатира втори мандат

"Чувството за дълбока отговорност пред моята страна, моите сънародници ме накараха да издигна отново кандидатурата си за поста президент на Украйна", обяви Порошенко, избран през 2014 г. след раждането на прозападното движение на Майдана, на митинг на симпатизанти в Киев, предаде Франс прес.

53-годишният сладкарски магнат и един от най-богатите хора в Украйна поведе страната по прозападния и пронатовски път, откакто преди пет години дойде на власт, а Русия анексира полуостров Крим, посочва Ройтерс.

"През 2024 г. ще подадем молба за членство в ЕС и очаквам положително решение", каза Порошенко на форум в Киев, цитиран от ТАСС.

;

Много преди официалното оповестяване на кандидатурата си сегашният държавен глава се опитваше да засили спадащата си популярност като оглави кампанията за независимост на украинската църква от руската православна църква, подчертава Асошиейтед прес.

Друг оповестен от Порошенко приоритет е създаването на специализиран антикорупционен съд, който да започне работа още тази година. Популярността на Порошенко спадна отчасти заради неуспешната борба с корупцията и невъзможността му да сложи край на конфликта в Донбаския регион, отнел живота на над 10 000 души. Той не успя също да повиши жизнения стандарт на украинците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима души са задържани за атентата в Страсбург от 11 декември
Петима души са задържани за атентата в Страсбург от 11 декември
Възстановено е движението по пътя Смолян-Девин
Възстановено е движението по пътя Смолян-Девин