НОВИНИ

Украйна готви санкции срещу Русия заради пленените моряци

Евросъюзът изрази загриженост за свободното корабоплаване през Керченския пролив и обяви, че кораби на държави от Съюза също са спирани или закъсняват заради напрежението между Русия и Украйна. Върховният представител за външната политика и сигурност Федерика Могерини обяви, че ще постави въпроса на среща с външните министри на Русия и Украйна. На 25-и ноември, след сблъсък в Черно море, Русия задържа 24-ма украински моряци и три украински кораба. Моряците, сред които и един етнически българин, са в следствен арест в Москва.

bnt avatar logo
от БНТ
12:44, 05.12.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Ранените трима украински моряци са в затворническа болница в Москва, а останалите 21, сред които и етническият българин Владимир Варимез, се намират в следствения арест Лефортово в Москва. Според украинските власти те още не са имали възможност да се срещнат с украински консул.

Те са били посетени от омбудсмана за Москва Татяна Потяева, която не вижда проблем в условията им на задържане.

Татяна Потяева, омбудсман на Москва: Много от тях са в нови килии, в които има добри хладилници, плазмени телевизори. Условията на задържане са напълно нормални на всички са дадени топли обувки, топли дрехи и всичко необходимо за разходка.

Моряците бяха оставени в руския арест два месеца. Обвинени са в незаконно пресичане на руската граница и са заплашени от 6 години затвор. Украйна, НАТО и Евросъюзът призоваха Русия да ги освободи, но Москва отхвърли тази възможност.

Украинският президент Петро Порошенко, който се срещна в Киев с родителите на пленените моряци, заплаши, че Русия скъпо ще си плати.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Обсъждаме няколко възможности - индивидуални санкции срещу хората, участвали в нападението. Планираме да наложим санкции и на руски пристанища и кораби. Не трябва да има съмнение, че Русия скъпо ще плати за това. Няма да се откажем.

След военния инцидент в Черно море Украйна вече въведе военно положение в 10 области и забрани достъпа на мъже от Русия на възраст между 16 и 60 години. Днес руското външно министерство обяви, че в отговор няма да въвежда ограничения за украински граждани.

Двете страни продължават войната на думи.

Москва обвини Киев, че използва военното положение, за да организира военни провокации в Източна Украйна. Киев от своя страна твърди, че Русия подготвя сухопътна инвазия срещу Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОСВ започва преговори с Юлен за промяна на договора
МОСВ започва преговори с "Юлен" за промяна на договора
Русия тества ново лазерно оръжие
Русия тества ново лазерно оръжие