НОВИНИ

Украйна обвини Русия, че блокира пристанища в Азовско море

Украйна обвини Русия, че налага блокада на двете й големи търговски пристанища в Азовско море - МариУпол и Бердянск. Според украинският министър на инфраструктурата Володимир Омелян за последната седмица нито един украински кораб не е бил допуснат до пристанищата през Керченския пролив. Омелян посети Мариупол, където през последните кризисни дни Украйна подсилва и военните си подразделения.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
10:45, 03.12.2018
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Седмица след военния сблъсък между руски и украински кораби на входа на Керченския пролив работниците на пристанището в Бердянск казват, че пристигат по-малко кораби.

Виталий Синхур, докер, пристанище Бердянск: "По-малко кораби идват в пристанището, много по-малко. Два пъти по-малко, със сигурност".

След руската анексия на Крим преди 4 години Бердянск и Мариупол остават двете най-големи украински пристанища в Азовско море - единствена морска връзка с индустриалните райони на страната и изход за износ на ценни суровини. Според министъра на ифраструктурата Володимир Омелян сега те са под руска блокада.

Владимир Омелян, министър на инфраструктурата: "От миналата неделя на Керченския пролив е наложена истинска блокада. Нито един кораб с товари към или от украинските пристанища в Азовско море не е допуснат от руснаците."
;

Русия твърди, че проливът работи в нормален режим и отрича обвиненията. Двете украински пристанища са в областите, където е обявено военно положение заради опасения от руска супопътна атака. Киев твърди, че Русия иска да завземе Бердянск и Мариупол и през последните дни подсилва района с военна техника, включително танкове.

Според руски медии, впрочем, Украйна строи военно-морска база в Бердянск. като една от версиите за инцидента в Черно море на 25 ноември е, че Русия се е опитала да спре украински бойни катери, предназначени именно за базата в Бердянск.

Игор Йекакий, капитан на влекач: "Винаги съм бил против тази война защото съм родом от Мариупол и много, много ме боли от това, което се случва. Работя в пристанището повече от 30 години - започнах като моряк и постепенно се издигах. Не съм си представял това, което се случва, и в най-лошите си сънища".

След сблъсъка в Черно море Русия плени 24 украински моряци и три кораба, а Украйна въведе военно положение в 10 области и забрани достъпа в страната на мъже от Русия на възраст от 16 до 60 години. неспокойствието остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Фадо приказка
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Фадо приказка
7 пострадали и 6 арестувани при масов бой в Люлин
7 пострадали и 6 арестувани при масов бой в "Люлин"