Светът отбелязва тъжна годишнина - 30 години от чернобилската авария - най-тежката в историята на ядрената енергетика. Катастрофата стана на 130 километра от Киев, тогава в състава на Съветския съюз. Кремъл потвърждава факта пред западните си съседи едва на третия ден.

На церемония в украинската столица президентът Петро Порошенко и други политици положиха цветя в памет на жертвите на аварията. Мащабът на чернобилската трагедия беше сведен до минимум, само благодарение на себеотрицанието на специалистите, изпълнили своя дълг, заяви руският президент Путин.

Според Гринпийс около 5 милиона души продължават да живеят в заразени от бедствието територии в Украйна, Беларус и Русия. Чернобилската катастрофа е едната от двете аварии от максималното седмо равнище, според Международната скала за ядрени събития. Другата е във Фукушима, преди 5 години. Чернобилската АЕЦ беше окончателно затворена през декември 2000 година.

Людмила Камкина, бивш служител в чернобилската АЕЦ: Не сме си мислили, че тази авария ще преобърне живота ни и че той ще бъде, както казвахме - до войната и след войната. Това беше тиха ядрена война, тя беше за нас, които живяхме в Припят и работихме в централата.