Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна във връзка с въвеждането на военно положение в 10 области в страната. От министерството предупреждават, че са възможни ограничения на правата и свободите на гражданите, включително свободното придвижване и неприкосновеността на телефонната и електронната кореспонденция. Украйна обяви военното положение заради сблъсъка между руски и украински бойни кораби в Черно море - първият открит военен сблъсък между двете страни след анексията на Крим от Русия преди 4 години.

От Виницка и Одеска области на юг до Черниговска област на север - общо 10 области по южната и източната граница на Украйна, както и акваторията на Азовско море вече са в режим на военно положение. Указът, одобрен от парламента, вече е публикуван на страницата на украинското президентство и определя срок на военното положение от 14 ч. на 26 ноември до 26 декември.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Предвижда се военното положение да бъде изключително в регионите, разположени по границата с Русия, по Приднестровската част на украинско-молдовската граница, покрай Азовско и Черно море. Това са местата, откъдето може да дойде ударът.
© БНТ

Режимът предвижда гражданските власти да се заменят от военни, както и предполага множество ограничения на гражданските права, включително военна мобилизация, ограничения на предвижването и комуникациите. Порошенко обяви, че тези мерки няма да бъдат прилагани, освен ако Русия не нападне Украйна.

И гарантира, че изборите за президент ще се състоят, както е предвидено, на 31 март.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Подчертавам, че тези специални условия ще бъдат въведени само в случай на сухопътна операция на редовни руски войски извън района на Донбас и незаконно окупирания Крим.
​МВнР препоръчва българите да ограничат пътуванията си до Украйна

​МВнР препоръчва българите да ограничат пътуванията си до Украйна

Препоръчва се на българските граждани да ограничат пътуванията си до Украйна заради обявеното военно положение. Това съобщиха от пресцентъра на Минис...

След инцидента с пленените три украински кораба в Черно море Русия обвинява Украйна в нарочни провокации и свърза военното положение с политически цели на Порошенко.

Дмитрий Песков, говорител на руския президент: Безусловно на фона на изборите в Украйна подобна крачка като въвеждане на военно положение има специална, неприкрита цел.
© БНТ

Днес районният съд в Симферопол остави в ареста за два месеца 12 от задържаните украински моряци при инцидента между руски и украински бойни кораби в неделя, в Керченския проток.

Андрей Драч, украински моряк: На път от Одеса към Мариупол ние навлязохме в териториалните води на Русия.

Моряците са обвинени за незаконно пресичане на границата със заплаха от насилие и може да получат до 6 години затвор.

Украински моряк е ескортират от руските сили на реда до съдебна зала в Симферопол
Украински моряк е ескортират от руските сили на реда до съдебна зала в Симферопол © БТА

Докато двете страни продължават с взаимните обвинения, се засилиха призивите към Русия и Украйна за диалог. Турският президент Ердоган заяви, че Черно море трябва да бъде море на мира, а високопоставени политици от Германия, Австрия, Полша и Естония не изключват и нови санкции срещу Русия.

Военен сблъсък в Черно море за първи път от 2008 г.

Военен сблъсък в Черно море за първи път от 2008 г.

Военен сблъсък в Черно море между Русия и Украйна. Инцидентът недалеч от анексирания от Русия Крим предизвика остри международни реакции и опасения от...