НОВИНИ

Украйна след изборите: Какви са възможните коалиции?

Украинският президент Володимир Зеленски е на път да стане първият украински лидер след съветската епоха, чиято партия има абсолютно мнозинство в парламента. Според частични резултати от вчерашните парламентарни избори, "Слуга на народа" печели близо 43% от гласовете. Заедно с мажоритарния вот се очаква да получи 250 от 450 места в парламента. Общо пет партии преминаха 5-процентната бариера. Втора е проруската "Опозиционна платформа - за живота" с близо 13% от гласовете.

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:33, 22.07.2019
Чете се за: 00:47 мин.
По света

В Украйна гласовете на изборите се броят дълго. Но резултатът стана ясен далеч преди да обявят окончателните цифри - украинците гласуваха за промяна.

Олена Москаленко, финансист: На 49 години съм и вече разбирам, че нямахме друг избор. Иначе нямаше да се избавим от миналото.

Поривът за скъсване с миналото издигна на първо място партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" - с голяма преднина в пропорционалното и в мажоритарното гласуване. Преди да разбере дали мнозинството във Върховната рада ще позволи самостоятелно управление, Зеленски обяви, че би избрал за коалиционен партньор партията "Глас" на Святослав Вакарчук.

Володимир Зеленски, президент на Украйна: Нашето предложение към г-н Вакарчук беше направено в началото на моята президентска кампания. С удоволствие ще го поканим на преговори. Той е ново лице.

Подобно на президента, рокзвездата Вакарчук тепърва влиза в политиката, но вече има твърди принципи: "Украйна да се движи към ЕС и НАТО. Един закон за всички. Икономика без олигарси."

Святослав Вакарчук, лидер на "Глас": Всички украинци са разочаровани и е нужна промяна. Но трябва да сменим не само президента, а и парламента, за бъде промяната истинска.

Мнозинството гласували показаха на доскорошния президент Петро Порошенко и на бившия премиер Юлия Тимошенко, че вече нямат място в управлението. Президентът обяви за свои приоритети инвестициите, демокрацията и сигурността.

Олена Москаленко, финансист: Имам само една надежда - да не се разочароваме отново в избора и очакванията си.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приключва гласуването за нов министър-председател на Великобритания
Приключва гласуването за нов министър-председател на Великобритания
Министерство на туризма и браншът настояват за повече пари за реклама догодина
Министерство на туризма и браншът настояват за повече пари за реклама догодина