Службата за сигурност на Украйна задържа руски танкер край украинския град Измаил. Причината е предполагаемо участие на плавателния съд в операцията по блокирането на трите украински кораби в Керченския проток през ноември 2018-та. Русия предупреди, че ако екипажът бъде задържан, ще има последствия. След разпит екипажът на руския танкер е бил освободен.

От украинската Служба за сигурност съобщиха, че задържаният танкер е със сменено име. Той влязъл на пристанището като "Ника спирит", но по номера на Международната морска информационна система бил разпознат като танкер с името "Нейма". Според Киев "Нейма" е участвал в блокирането на украинските кораби в Керченския проток миналата година.

На борда на руския танкер имало 10 души екипаж - руски граждани. От посолството на Русия в Украйна потвърдиха, че моряците са освободени, не са им предявени обвинения и те вече пътуват с автобус за Молдова.

Украинската служба за сигурност е извършила обиск на "Ника спирит". Конфискувана е документацията, а плавателният съд е задържан като "веществено доказателство".

Според медиите в Киев, танкерът е превозвал около 2 тона гориво, той влязъл на украинското пристанище за ремонт.

При кризата в Керченския проток бяха задържани три украински кораба и екипажите им - 24 моряци. Те са обвинени в незаконно навлизане в руски води. Преди дни руското правосъдие удължи с три месеца задържането на украинските моряци.