НОВИНИ

Умишлен палеж е основната версия за изгорелия блок в Сандански

Умишлен палеж е основната версия, по която работят разследващите за опожарената жилищна кооперация в Сандански. Най-вероятно целта на палежа е бил търговски обект, който се намира на партера на сградата. До края на седмицата ще стане ясно годна ли е за живеене кооперацията.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Антония Сукалинска
17:51, 02.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

До събаряне на сградата няма да се стигне, категорични са експертите, които днес провериха сградата. Ще е нужно обаче сериозно укрепване, а кога хората ще могат да се върнат в домовете си ще стане ясно в следващите дни.

Кирил Котев, кмет на Сандански: До края на седмицата мисля че ще бъдем готови с всичко, ще имаме доклад който да оповестим, да кажем какво е точно състоянието на сградата и какви мерки ще бъдат предприети.

Полицията разследва случая. Проверяват се дали са взети всички противопожарни мерки при строителството.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Там вероятно е умишлен палежа, долу видяхме цялата сграда е опушена.

Семействата от изгорелия блок за сега остават настанени при близки и роднини. Едно от семействата, които са с малко дете, търсят нова квартира, в която временно да се настанят.

Кирил Котев, кмет на Сандански: Дори днес правят оглед, защото те са с малко дете, към деня на пожара бе на 10 дни... Ако им харесат жилищата които предлагаме общината ще поеме разходите.

Междувременно местни жители започнаха да се организират в социалните мрежи, за да помогнат на пострадалите семейства.

Марина Димитрова: Към момента има доста хора, които имат готовност, чакаме просто да приключат огледите на място, да се обяви сградата да кажат дали е безопасна и евентуално вече да преминем към действия. Вчера едно семейство, което има склад за строителни материали изказаха готовност да помогнат.

В града ще бъдат поставени кутии за дарения, ще бъде организиран и благотворителен концерт. Собственикът на запаления магазин, от където е тръгнал пожара твърди, че няма врагове и не знае кой е запалил пожара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След среща при премиера: Зърнопроизводителите няма да протестират
След среща при премиера: Зърнопроизводителите няма да протестират
Експерти ще разследват причините за пожара във влака София-Бургас
Експерти ще разследват причините за пожара във влака София-Бургас