НОВИНИ

Умишлени ли са пожарите в Гърция?

Гръцкият министър на обществения ред заяви, че има "сериозни индикации", че пожарите са умишлени. Никос Тоскас обяви, че е подал оставката си, но премиерът Алексис Ципрас не я приел. 60 от пострадалите все още са в болници. Неясна остава съдбата на около 100 души.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
12:38, 27.07.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Търсене на следи, които да разкрият какво е причинило пожарите, които отнеха живота на повече от 80 души. Според разследващите, след направените анализи на сателитни снимки и проби от огнищата, версията за умишлени палежи изглежда все по-вероятна.

Никос Тоскас, министър на обществения ред: Има сериозни индикации за криминални действия, свързани с палеж. Обезпокоени сме от много фактори, взети са много проби, които се все още изследват.

Никос Такос спомена и за съмнителна находка в опожареното селище Мати, но отказа да даде подробности. Според него при потушаването на пожарите не са допуснати „оперативни грешки“.

;
Димитрис Цанакопулос, говорител на правителството: При такъв феномен, евакуирането на селище с 20 хиляди души отнема поне 5- 6 часа.

По време на огнената стихия вятърът е бил със скорост от 120 километра в час.

Леонидас Леониду, пожарникар: Понякога не можем да реагираме, защото е извън силите ни да спрем огъня.
;

Според пожарникарите стихията се разпространила за по-малко от час и половина.

Леонидас Леониду, пожарникар:За първи път от 38 години служба виждам подобна катастрофа. На някои места дървета са изгорели в ниската си част, върховете им дори не са засегнати. Това означава, че пожарът наистина се е разпространил изключително бързо.

Мъчително обикаляне на моргите. Стотици хора продължават отчаяно да търсят информация за изчезналите в пожарите. Германски специалисти пристигнаха в Атина, за да се включат в идентифицирането на обгорелите тела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава тежко състоянието на момчето, наръгано в столицата
Остава тежко състоянието на момчето, наръгано в столицата
Убийство в Благоевград, изходите и входовете на града са блокирани от полиция
Убийство в Благоевград, изходите и входовете на града са блокирани от полиция