НОВИНИ

Умиване на нозете на Велики четвъртък

На Велики четвъртък от олтара на храма се изнася кръстът, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Много вярващи дойдоха в катедралния храм "Свето Успение Богородично" във Варна, за службата, ръководена от Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:07, 28.04.2016
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

В 19 часа започна четенето на 12 откъса от Евангелието - разказ за събитията преди кръстната смърт и за страданията на Христос. Вярващите си спомнят за мъките на Спасителя и му благодарят, че побеждава смъртта и открива пътя към рая.

На Велики четвъртък се извършва тържественият църковен ритуал "Умиване на нозете на апостолите".

За първи път в патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" с благословението на Българския патриарх Неофит бяха умити нозете на деца от Първо помощно училище в София.

Както Христос умива нозете на апостолите на Тайната вечеря, така днес архимандрит Дионисий изми нозете на 12 деца. За първи път в храма "Свети Александър Невски" духовници изпълняват църковната традиция. Едно от поканените деца е пъровкласникът Константин Христев.

Олга Христева, майка на Константин: "Ох, да ви кажа честно още не знам какво се случва. За първи път изживяваме нещо подобно с детето. Ела тука, Коки. И усещането е просто невероятно, наистина съм благодарна, че се отделя някакво внимание на такива дечица като моя син и останалите".

Повече от половината деца в Първо помощно училище са с проблеми от аутистичния спектър, а останалите са с множество увреждания. Децата получават покана да участват в богослужебното последование от Светия синод.

Латинка Ковачева, директор на 1 ПУ "Проф. дпн Георги Ангушев": "Когато едно дете е с дефицит, независимо какъв, то се нуждае от много внимание, много обич, то се нуждае от отношение на околните към него, а и то, разбира се, към околния свят - така че църквата е част от нашето училище".

Посланието на умиването на нозете е миряните, вместо да се изтъкват, да бъдат винаги в помощ на другите и всеки да бъде Христовият пример сред хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНТ2 подарява великденски яйца в подкрепа на българските производители
БНТ2 подарява великденски яйца в подкрепа на българските производители
Оперативни програми
Оперативни програми