НОВИНИ

Унгария възстановява славата на вината от Токай

Североизточна Унгария, област Токай. Тук се произвежда златното десертно вино, добило популярност в цял свят. Един от местните производители е решил, че е време да възроди славата на запазената марка и на ценното вино.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:25, 22.04.2019
Чете се за: 00:55 мин.
Още
Золтан Ковач, мениджър на компания за производство на вино: Взехме решение да наблегнем на това, което винаги е било най-ценният продукт на Токай и да сложим цена, която токайското вино заслужава с ексклузивното си и пресонализиарно предлагане.

Всичко се дължи на климата в Токай и на определен вид гъба. През есента дъждовните часове се редуват със слънчеви и в мекия климат почти всеки ден пада гъста и тежка мъгла. Това са идеалните условия за развитието на гъбата, която поразява част от зърната. Тя изсмуква водата, но оставя ествствено натрупаните захари и запазва целостта на зърното. Става дума за гниене, но благородно, посочват енолозите, и допълват, че именно стафидните гроздове придават специфичния вкус на токайското вино. Компанията е предивдила за продажба само 18 бутилки от виното, но не какви да е, а от вида магнум. Този размер стъклени шишета събират литър и половина са предпочитани от ценителите на превъзходното отлежаване на виното.

Матиаш Сик, енолог: Това значително повишава стойността на виното като инвестиция. Защото времето за сериозна оценка на тези вина ще дойде след 30, 40, 50 години. А магнум бутилката ще пази виното по-дълго и дори може да смени собствениците си на търг няколко пъти.

Дългото отлежаване прибавя и нови аромати - на зелен чай и шипка, към основния вкус на виното. Цената му е толкова висока и заради многото ръчен труд, свързан с произвеждането му. Гроздовите зърна се събират ръчно и за ден количеството стига 8-10 кг, при положение, че годината добра. Желаещи да си купят "виното на кралете или Кралят на виното" - както наричат токайската напитка, въпреки сериозната й цена, няма да липсват, убедени са специалистите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
460 болни от морбили у нас, случаите ще се увеличават
460 болни от морбили у нас, случаите ще се увеличават
Установена е връзка с осем българи в Шри Ланка
Установена е връзка с осем българи в Шри Ланка