НОВИНИ

Унгарският външен министър в специално интервю за БНТ

Защо темата за бежанската криза разедини лидерите на страните от ЕС? Как Унгария подхожда към миграционната вълна и притеснява ли я заканата на част от Европа да последват санкции, заради одобреното от правителството на Виктор Орбан ново законодателство, което заплашва със затвор до една година хората, които помагат на мигранти. Отговорите потърси международният редактор на БНТ Джанан Дурал от унгарския външен министър Петер Сиярто. Цялото интервю гледайте утре сутрин в "Денят започва".

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:15, 08.07.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Господин Сиярто, бежанската криза и политиките на различните страни-членки разединиха ЕС. Можем ли да останем единни?

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария: Длъжни сме да останем единни. Именно в това е силата на ЕС.
Колкoто до въпроса за миграцията, мисля, че с времето стана ясно, че централноевропейските държави сме били прави още преди три години, когато предупредихме, че защитаването на външните ни граници е от огромно значение.
Както България, така и Унгария сме направили много по въпроса. Вие изградихте ограда по границата си, мобилизирахте огромен персонал, който да я охранява. Ние навихме същото и можем само да се гордеем, че сме изпълнили всички ангажименти към Шенген.
Вече всички са наясно, че квотната система е неефективна. Тя се провали и никой в ЕС вече не я подкрепя. Вместо да мислим как да местим бежанците от една държава в друга, трябва да направим така, че в ЕС да се влиза само по легален път.
;

Унгария често е критикувана за миграционната си политика. ЕК обсъждаше дали да не задейства член 7-ми срещу Будапеща.

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария: Унгария е държава, в която патриотизмът е силно изразен и това се вижда и в политиката ни.
Има 1,5 млн. души, влезли незаконно в Европа, създават се паралелни общества, държава в държавата. Това е опасен феномен в сърцето на Европа. Критикуват ни, защото не се страхуваме да кажем открито това, което мислим, директни сме и назоваваме проблемите такива, каквито са.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК с допитване до гражданите за лятното часово време
ЕК с допитване до гражданите за лятното часово време
Спасителната операция в Тайланд: Четири от 12 момчета бяха изведени от пещерата
Спасителната операция в Тайланд: Четири от 12 момчета бяха изведени от пещерата