НОВИНИ

Уникален варненски паметник се нуждае от ремонт

Паметникът на Параскева Николау пред варненски храм "Свети Николай Чудотворец" се нуждае спешен от ремонт. През годините заради преустрояването на улиците, църквата загубила своя двор, а паметникът бил преместен на южната фасада. Така и стопанисването му се оказва по-трудно. Затова църковното настоятелство на храм ”Св. Николай Чудотворец” започва кампания за възстановяването му.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Даниела Цекова/Данил Кираджиев
15:35, 20.04.2017
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Един от най-емблематичните паметници във Варна - на големия дарител Параскева Николау е в лошо състояние. Той се нуждае от ремонт, тъй като се руши от природните явления, а реконструкция и обновяване не са правени .

Отец Василий Шаган
”Много пъти местен, дори краден в историята, той наистина е в плачевно състояние, защото има сериозна корозия на самите мраморни плочи. А е имал и няколко пъти дори в ново време такива вандалски нападения и чупен, буквално някои елементи са били чупени и то съвсем скоро.”

Паметникът е с богати орнаменти. Под красивите колони се намира обелиска, на който пише: "В памет на родолюбеца Параскева Николау, роден в гр. Варна и живял в гр. Одеса, издигнал на свои средства болница и този храм за поклонение”.

Отец Василий Шаган
”Трябва да кажем, че паметникът е много стар. Строен е още през 1866 година, представете си. Може би затова свидетелства неговата художественост, такава много ефирна мраморна изработка.”

Параскева Николау е един от най-големите спомоществователи на Варна. Дарява на родния си град болница, завещава част от своите богатства за строежа на църквата "Свети Николай Чудотворец”.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДАНС експулсира четирима германски граждани за съпричастност към тероризъм
ДАНС експулсира четирима германски граждани за съпричастност към тероризъм
Американец и руснак излетяха със Союз към Международната космическа станция
Американец и руснак излетяха със "Союз" към Международната космическа станция