НОВИНИ

Българска разработка - жестовете заговарят с глас

Българска разработка ще направи възможно хората с увреден слух да комуникират с думи. На практика това ще премахне бариерите при общуването пред 360 милиона души. Толкова са според Световната здравна организация, всички нечуващи и слабочуващи хора по света. У нас - без нито един лев финансиране, група студенти от година работи за създаването на уникалното приложение - Благой Цицелков разказва.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков
12:31, 06.07.2017
Чете се за: 01:17 мин.
Още

Всичко започва случайно. Преди година. Между лекциите във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, Олег и негови колеги са на кафе. Стават свидетели на разпален разговор между глухонеми. Не разбрали обаче нищо... А искали.

Олег Каменщик, студент във Факултет по математика и информатика - СУ: Като програмисти нашата природа е да не харесаме неща, които не разбираме. И се захванахме да обмислим как може да се предаде подобен език.

Почти светкавично седмината млади програмисти, промишлен дизайнер и икономист започват работа по приложението. Наричат го "Velar", защото в лингвистиката, веларните звуци се отбелязват с гръцката буква "гама", а в глаголица тя означава "казвам, говоря". Според създателите на "Velar", той е символична приемственост между Кирило-Методиевото дело и дългът ни да надграждаме вече създаденото.

Олег Каменщик: Чак техния подвиг не мисля, че бих достигнал. Аз използвам техния подвиг за да постигна нещо подобно.

Работа с думи, но чрез езикът на математиката. Вече е готово първото по рода си устройство за разпознаване на жестове.

Олег Каменщик: Сензорите които са по пръстите, отчитат сгъванията на самите пръсти, чрез ротациите в определените плоскости и ги предават по безжична връзка на компютъра, където тези сгъвания се обработват и се превръщат в 3D визуализация на ръката.

Ръката отскоро е сведено до гривна. С помощта на изкуствен интелект, разпознатите жестовете от нея ще се превръщат в акустична реч. Тя ще може да се приеме от всеки смартфон. Така събеседникът на глухонемия ще чува думи. А човека с увреден слух ще ги вижда във визуализация на същия смартфон.

Олег Каменщик: Езикът на жестовете не просто език, това е цял свят, той е много по-емоционален от езика, които ние говорим.

И труден за улавяне. За това пред младите учени има още много работа. И нужда от финансиране. Олег вярва, че идеята му съвсем скоро ще се превърне в реалност. Казва, че в работата му го води Бог. Преди да запише информатика, учил в Софийската духовната семинария. Избрал пътя на науката, за да докаже, че не си противоречи с вярата, както смятат мнозина.

Олег Каменщик: За това вярата ми служи за вдъхновение, да се стремя да донеса нещо полезно и добро в света. А науката ми дава начини как да го направя.

Скоро ще можем да разберем над 360 милиона истории, да узнаем над 360 милиона идеи, да срещнем повече от 360 милиона непознати светове.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екоминистърът Нено Димов освободи диви птици в природата
Екоминистърът Нено Димов освободи диви птици в природата
Фестивал за атрактивно улично изкуство започна в Русе
Фестивал за атрактивно улично изкуство започна в Русе