НОВИНИ

Уникална мозъчна операция на дете извършиха в София

Уникална мозъчна операция на дете в столичната болница „Св. Иван Рилски“. Черепът не е отварян - екипът начело с д-р Станимир Сираков достига до мозъка през вена на крака. 10-годишното момиченце се възстановява, започнало е да говори и да движи ръцете и краката си. Д-р Сираков съобщи, че прилага съвременния метод от около 3 години, но за първи път извършва толкова сложна операция.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
17:04, 05.09.2017
15602
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Животът на 10-годишната Станимира се преобръща преди около 2 години след припадък в класната стая. Диагнозата, която поставят лекарите, е хидроцефалия. След успешна, по думите на майката, операция проблемите на детето продължават.

Лекарите поставят нова диагноза - кръвоснадбяването в мозъка на Станимира е нарушено. По това време болестта не се лекува у нас. Станимира е изпратена за операция във Франция с финансиране от Фонда за лечение на деца.

Анета Чолакова, майка на Станимира: Върнахме се в доста добро състояние, но за съжаление отново се появи болестта и се стигна пак до самото начало.

За втората операция майката се доверява на екипа на доктор Станимир Сираков, който за около три години е оперирал 60 деца с по-лека форма на болестта по метода, който се прилага по света.

д-р Станимир Сираков, интервенционален рентгенолог, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: През достъп от крака се стига в съдовото кръвообращение на мозъка, за да се извърши лечението. Идеята е да се прекъснат всички тези вредни, ненормални връзки една по една. Без да се увреди нормалното кръвообращение на мозъка, за да бъде функционален индивидът.
Анета Чолакова, майка на Станимира: Преди операцията тя беше доста - едното ѝ око беше доста червено. Тя беше доста по-неподвижна. Сега вече имаме доста подобрения.

Д-р Сираков твърди, че операцията у нас струва около 30 000 лв., защото се плащат само скъпите консумативи, а във Франция цената е над 100 000 евро, като всеки ден престой в реанимация струва над 750 евро.

д-р Станимир Сираков, интервенционален рентгенолог, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“: Това, което вече извършваме и в България, да кажем с доста добра успеваемост, спестява скъпото лечение, което до момента заплащане фонда за лечение на деца в чужбина.

Освен при деца доктор Сираков прилага новия метод и при възрастни пациенти с мозъчни малформации и аневризми. Рентгенът, който използва за операциите, обаче е остарял. Това според него увеличава риска от по-голямо облъчване на пациентите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: С неуморния си труд Григор Димитров вдъхновява стотици за победа
Румен Радев: С неуморния си труд Григор Димитров вдъхновява стотици за победа
Първи сняг заваля в България
Първи сняг заваля в България