НОВИНИ

Уникална операция направиха лекари от УМБАЛ в Плевен

Уникална операция извършиха специалистите от Клиниката по неврохирургия в Университетската многопрофилна болница в Плевен. Благодарение на техните усилия пациент оживя след особено тежък случай след пробождане в главата. Ръководител на на екипа е завеждащият клиниката доц. д-р Йордан Панов.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
16:45, 16.08.2016
Чете се за: 00:50 мин.
Още

57-годишният Трифон Игнатов е докаран в кома в клиниката по неврохирургия след нелеп инцидент в двора на къщата си в ловешкото село Дерманци. Той се спънал и паднал върху бамбукова пръчка, използвана за прикрепване на цветя.

доц. д-р Йордан Панов, началник Клиника по неврохирургия в УМБАЛ-Плевен: Уникалното в случая е самият характер, тип на нараняването, с проникване на чуждо тяло - в случая бамбукова пръчка - много дълбоко в мозъка.

Пръчката се плъзнала покрай очния нерв и най - големия кръвоносен съд хранещ мозъка. Травмата причинила бързо нарастващ кръвоизлив. Последвала спешна животоспасяваща операция, при която пръчката внимателно е извадена.

доц. д-р Йордан Панов: 15 см прониква пръчката, което е целият диаметър на черепа и на мозъка на практика. Уникалното е, че нямаме такива тежки наранявания, които да доведат до инвалидност на болния. Дори зрението на лявото око е запазено.

Две седмици след инцидента Трифон вече движи крайниците си и дори прави първи опити да ходи сам в болничната стая.

Здравка Игнатова, съпруга: Това е нещо нечувано и невиждано. Най-важното е, че вече е в съзнание, движи се, разбира ме, като му говоря и с надеждата да се възстановим напълно.

Доц. Панов заяви, че специалистите не са имали досега подобен случаи и той ще бъде представен на престижни международни форуми. Съдбата на Трифон е уникална и с това, че преди пет години опровергал медицинските прогнози. Той се възстановил след операция от рак на ларинкса, въпреки че лекарите не давали надежда за повече от шест месеца живот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Променят движението в района на Орлов мост за две години
Променят движението в района на "Орлов мост" за две години
Музеите във Варна – достъпни за незрящи
Музеите във Варна – достъпни за незрящи