COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Уникална японска археологическа изложба у нас

Уникална японска археологическа изложба в Националния археологически музей привлече огромно внимание на 30-тите юбилейни дни на японската култура в България, посветени на Тройния юбилей в дипломатическия диалог София - Токио през последните 110 години. Не по-малко любопитен е и постерният разказ на известния наш траколог проф. Диана Гергова за многогодишната обща работа на наши и японски учени.

от Даниела Кънева
23:03, 18.10.2019
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Казват, че човекът се е появил на Японския архипелаг преди 35 хиляди години. Сега виждаме артефакти от 900 години преди и 300 години след Христа от периода Яйои - когато японската земя започва да се отваря към Евразия.

Може ли да открием някаква близост в онова време преди Христа, хиляди години?

Проф. Диана Гергова, траколог: Моето усещане е, че се появяват много близки елементи, някакво особено сходство между тези морски тракийски народи и една морска държава, каквато е Япония. По някакъв начин опосредствена или не, е имало и по-близка връзка.

Според проф. Йошио Негита от музея в Осака, това е трудно доказуема хипотеза. Но защо не? - учените вече откриха, че преди 7 века по Пътя на коприната, музиката на древния Театър Но е свързана с музиката на Йоан Кукузел.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Нов протест на медицинските специалисти
Нов протест на медицинските специалисти
Захариева: България иска конструктивно сътрудничество с Русия
Захариева: България иска конструктивно сътрудничество с Русия