НОВИНИ

Уникално пътешествие с парния локомотив "Баба Меца" и царските вагони

Лазарки посрещнаха парния локомотив "Баба Мeца" на гарата в Кюстендил. Инициативата за атрактивното пътешествие е на БДЖ и Министерството на туризма. Към влаковата композиция беше закачен и емблематичният царски вагон "Корона експрес".

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Миглена Гайдарова
20:15, 08.04.2017
5963
Чете се за: 01:12 мин.
Още

"Баба Меца" се ражда в Полша, по български проект през 1931 година. На нея - в продължение на три години като огняр работи и поетът Никола Вапцаров. Днес локомотивът е най-мощният в Европа. Запазил се по чудо. След демократичните промени много като него били дадени за скрап. Машината е възстановена от машиниста Ангел Алексиев, който заедно с двама помощници го връща към живот през 2015 година.

Ангел Алексиев, машинист: След като по цял свят го има като дейност, във всички железници, дори в Индия, Китай. Все си мисля, че би трябвало да има някакво развитие това нещо.
;

По света пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите туристически изживявания. У нас в началото на годината БДЖ и Министерството на туризма за първи път надскочиха своята ресорна предопределеност и си подадоха ръка, за да стартират съвместен продукт за железопътен туризъм. Полезен не само за Железницата.

Стела Балтова, служебен министър на туризма: Също така е много важно за общините, през които преминава влака, тъй като любителите на жп туризма имат възможност да разгледат възможностите за туризъм през тези общини.

Рос Евънс дошъл от Великобритания за да види мощната "Баба Меца" отблизо.

Рос Евънс, турист: Научих за това пътуване от група във "Фейсбук". И с приятели си казахме - "Хайде към България!". С този локомотив, с това пътуване ние се връщаме към историята. Фантастично е!
;

86-годишната "Баба меца" днес водеше със себе си и 80-годишната "Корона експрес". Композиция поръчана от Цар Борис Трети, която дори управлявал сам, като машинист. След абдикацията на Борис Трети с тази композиция Симеон Втори и майка му напуснали страната ни. И пак с нея от Съветския съюз у нас идва Георги Димитров. А до 1975 година "Корона експрес" се ползва за правителствен влак от Тодор Живков.

Юри Пейчев, Специализирани пътнически превози БДЖ: Всичко е автентично, освен възлите и детайлите свързани със сигурността на движение.

Утре сутрин влакът тръгва от София в посока Черепишкия манастир. Билети няма. Пътниците са над 1000!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции след американския обстрел в Сирия
Реакции след американския обстрел в Сирия
От нашите пратеници: Стокхолм не се поддава на страха
От нашите пратеници: Стокхолм не се поддава на страха