НОВИНИ

Университетите във Варна ще приемат с оценки от матурите

Шестте университета във Варна ще приемат студенти за новата учебна година с оценки от матурите, които ще заменят резултатите от конкурсните изпити. Това ще важи за определени специалности, посочени от висшите учебни заведения.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
12:00, 15.03.2017
Чете се за: 00:28 мин.
У нас

В Медицинския университет при формиране на състезателния бал на кандидат-студента ще се взема оценката от държавния зрелостен изпит за съответната специалност. За направленията “Здравен мениджмънт”, “Логопедия” и “Медицински оптик” резултатите от матурите по български език и биология ще заменят оценките от конкурсния изпит. Във Висшето военноморско училище ще се приeмат студенти с оценка от държавния зрелостен изпит само в специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво - всички специализации“.

В Техническия университет възможностите за кандидатстване само с резултатите от матурата има за над 20 направления, а в Икономическия за повече от 10 специалности, сред които “Икономика и търговия”, ”Туризъм”, “Международни икономически отношения”. Във Висшето училище по мениджмънт значение ще има оценката от матурата по английски за две специалности. В Свободния университет резултатите от зрелостните изпити ще важат за редица специалности, но желаещите да учат право ще трябва да се явят на изпит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожар в благоевградската болница, няма пострадали
Пожар в благоевградската болница, няма пострадали
Белгийски съдия е уличен в опит за застрахователна измама
Белгийски съдия е уличен в опит за застрахователна измама