НОВИНИ

Управленски рокади: Даниела Дариткова е новият председател на ПГ на ГЕРБ

Даниела Дариткова ще смени Цветан Цветанов начело на парламентарната група на ГЕРБ. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на брифинг в централата на партията. Предстои да бъде обявено и името на новия правосъден министър на мястото на Цецка Цачева. Борисов за първи път коментира подадените оставки след скандала с апартаментите. Това се случи след среща с лидера на СДС, на която беше договорено какви места в общата листа с ГЕРБ ще получат сините.Обзор на събитията и реакциите направиха Надежда Василева и Вера Александрова:

Надежда Василева
от Надежда Василева Вера Александрова
18:05, 28.03.2019
Чете се за: 03:01 мин.
У нас

Премиерът Борисов коментира, че няма друга политическа сила, която да налага толкова тежки наказания на лидери на свои ключови фигури, както ГЕРБ дори само при съмнения за извършени нарушения. Борисов каза и че до няколко часа ще бъде ясна кандидатурата за нов правосъден министър на мястото на Цецка Цачева. В момента номинацията се проверява, за да не се наложи да бъде оттеглена по-късно.

На мястото на Цветан Цветанов като лидер на парламентарната група на ГЕРБ, той постави Даниела Дариткова.

Тя е лакар по образование и шеф на парламентарната комисия по здравеопазване.

;

Премиерът определи като тежки наказания и тежки решения подадените оставки, защото са освободени ключови постове за ГЕРБ. И посочи, че отново са показали, че и дори и при съмнения за извършени нарушения, че могат да носят отговорност.

Бойко Борисов - министър-председател: Всички ги обичам, но когато има подобен скандал, трябва да се понесе веднага отговорност. И ние я понесохме на всички нива по най-тежкия начин. И ако си мислите, че на мен това ми е доставило удоволствие и ми е приятно като чета, че ГЕРБ щял да се цепи, едни ще ходят при Цветанов - никога не е стоял този въпрос пред нас. Факт е, че остана много неприятно впечатление у обществото. Ние в ГЕРБ понесохме изключително тежък удар. Ако мислите, че на партията, на групата, на нас ни е хубаво, или това е малко, да си свалиш шефа на ПГ, на комисиите, и да го извадиш от парламента, знаете ли колко хора са ми се обадили да кажат - „не го прави, пази си като Корнелия хората“.
;

Борисов заложи на доктор Даниела Дариткова да застане начело на групата на ГЕРБ.

Бойко Борисов - министър-председател: Уважавана в партията, доктор, човек с качества и можещ да контролира групата в добрия смисъл на думата.
Даниела Дариткова: В тази кризисна ситуация смятам, че това е едно предложение, наситено с големи отговорности и го приемам от една страна със съзнание за оценката, от друга страна наистина като предизвикателство, защото никога няма да мога да бъда Цветанов в парламентарната група.
;

Премиерът днес обясни, че Цветанов остава в ГЕРБ, защото структурите го припознават като един от най-важните хора в партията. И отново отказа да посочи откъде е дошла атаката.

Бойко Борисов - министър-председател: За приятелския огън е абсолютна лъжа и това вече е 100 процента фалшива новина.

По отношение на Вежди Рашидов, който също беше замесен в имотния скандал, премиерът даде да се разбере, че оставката му не е необходима, защото Рашидов имал фирма за търговия с имоти.

;

Колегите на Цветанов днес му подариха маратонки, за да може да тича в „политическия маратон“.

ГЕРб и СДС подписаха общото споразумение за участие в евроизборите. СДС получава шестото място в предизборната листа, като на това място беше поставен Александър Йорданов.

;

Рокадите в ГЕРБ се приемат спокойно от парламентарните групи. Повечето са убедени, че това няма да се отрази на работата. Единствено Валери Симеонов изрази съмнение, че оставката на Цветанов може да създаде проблеми с комуникацията между политическите сили.

Валери Симеонов, Обединени патриоти: Но бих пожелал всичко най-хубаво на госпожа Дарикова! Цветя и рози по пътя ѝ прашен и карамфили за нашата любов, така че ще я подкрепяме тогава, когато има за какво.
Волен Сидеров, председател на ПГ на Обединени патриоти: Дариткова е един комуникативен човек,спокоен, аз не виждам проблеми за комуникацията с нея. Не очаквам трусове, за кворума не виждам също основание за промяна, нищо не се променя според мен.

Веселин Марешки вярва, че конструктивният диалог между Воля и ГЕРБ ще продължи.

Веселин Марешки, председател на „Воля“: От това, което видях сутринта, виждам консолидиране на парламента, защото всички парламентарно представени партии, с изключение на БСП, бяха в залата и парламентът работи с много по-голям кворум и много повече народни представители.
;

От ДПС заявиха, че като либерали ще подкрепят личното решение на Цветанов.

Мустафа Карадайъ - председател на ПГ на ДПС: Ние не се месим във решенията на другите политически парти и парламентарни групи.

БСП коментираха темата от "Позитано". Определиха оставката на Цветанов като политически фалш.

Крум Зарков,член на ИБ на БСП: Цветан Цветанов напуска парламента, за да остане във властта. Това не е морален акт, нито е осъзната отговорност. Това е прозрачен трик за опазване на влияние. Изборът на д-р Дариткова за председател на групата на партията мандатоносител е доказателство за това.Тя е верен последовател на г-н Цветанов.

В писмена позиция от ГЕРБ отговориха на БСП с въпрос - доколко морално е обвиняем за пране на пари като Елена Йончева да води червената евролиста? Посочват, че тя е с повдигнато обвинение за пране на пари в особено големи размери и питат БСП как ще обясни на българите, загубили спестяванията си при фалита на КТБ, че водач на листата им е човек, който е имал обща офшорна фирма с Цветан Василев.

;

В последния работен ден като депутат в този парламент Цветанов разсея съмненията, че с напускането си, диалогът между групите може да пострада. Заяви, че изграденият механизъм работи добре.

А колегите му от ГЕРБ го изненадаха с подарък - маратонки и пожелането да продължи да бягам в дългия политически маратон. Той ги увери:

Цветан Цветанов - ГЕРБ: Връзката остава толкова силна, колкото е била и досега.

А на Дариткова подари голям букет цветя.


Утре парламентът ще гласува оставката на Цветан Цветанов. Очаква се и името на новия правосъден министър.

;

Реакциите на оставката на Цветанов в парламента бяха разнопосочни. Според ГЕРБ и партньорите му оставката няма да попречи на работата на НС.

Според БСП обаче оставката е „политически фалш“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецакции на прокуратурата в „Кинтекс“ и „Захарен комбинат“ - Пловдив
Спецакции на прокуратурата в „Кинтекс“ и „Захарен комбинат“ - Пловдив
БНТ отбелязва 140-ата годишнина от обявяването на София за столица
БНТ отбелязва 140-ата годишнина от обявяването на София за столица