НОВИНИ

Управляващата коалиция в Германия постигна компромис по имиграционната реформа

Управляващата коалиция в Германия постигна компромис по имиграционната реформа, която правителството се надява да направи страната по-привлекателна за висококвалифицирани работници от целия свят, предаде ДПА.

bnt avatar logo
от БТА
09:54, 02.10.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Андреа Налес - лидер на социалдемократите - по-малкият партньор в коалицията на консерваторите на канцлера Ангела Меркел - съобщи за споразумението рано тази сутрин след 6-часова среща. Компромисът предвижда ново законодателство да постави недостига на работни места в промишлеността и квалификацията на имигрантите в основата на имиграционната политика на Германия. Процесът на признаване на квалификациите на чужденци ще бъде ускорен. Германските власти освен това ще осигурят на кандидатите за имиграция в страната възможности да научат немски език преди да дойдат.

Населението на Германия застарява и тя се нуждае от имигранти, за да поддържа своята икономика. Отварянето на границите на страната за 1 милион мигранти през 2015 г. от канцлера Меркел обаче усложни въпроса, като мнозина избиратели се обявиха против масовия приток, отбелязва ДПА.

Германската социалдемократическа партия иска кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, но които междувременно са си намерили работа, да могат да останат. Християнсоциалният съюз - традиционният баварски партньор на християндемократите на Меркел обаче отхвърли тази идея с аргумента, че тя би насърчила имиграцията на нискоквалифицирани работници, припомня ДПА.

Постигнатият компромис предвижда политиката на разграничаване на кандидатите за убежище от икономическите имигранти да бъде запазена. Критериите за определяне на кандидатите за убежище, чиито молби са били отхвърлени, но които са изложени на риск, ако се завърнат в родната си страна обаче ще бъдат доуточнени, за да може да се правят изключения в някои случаи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Маринов: С едни от най-лошите показатели в ЕС сме по брой загинали на пътя
Маринов: С едни от най-лошите показатели в ЕС сме по брой загинали на пътя
Алексис Ципрас и Зоран Заев ​са сред фаворитите за Нобеловата награда за мир
Алексис Ципрас и Зоран Заев ​са сред фаворитите за Нобеловата награда за мир