НОВИНИ

Управляващата коалиция в Гърция се разпадна заради името на Македония

Коалицията "Сириза" - "Независими гърци" приключи. Оттеглянето на националистите беше очаквано след яростната съпротива срещу споразумението със Скопие.

bnt avatar logo
от Катя Пеева, кор. на БНР
15:05, 13.01.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Панос Каменос, вече бивш министър на отбраната,на пресконференция съобщи, че договорът за Северна Македония е в нарушение на Конституцията. Опозицията постави отново въпроса за референдум.

Панос Каменос, военен министър на Гърция в оставка: Благодарих на премиера за нашето сътрудничество и обясних, че заради националния въпрос, сделката за името на Македония, това сътрудничество не може да продължава. Партия "Независими гърци" се оттегля от правителството.

Каменос сваля доверието си от "Сириза". Напускат постовете си членове на правителството от квотата на "Независими гърци".

;

За да овладее политическата криза, премиерът Алексис Ципрас съобщи, че стартира процедурата по вот на доверие.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Информирах председателя на парламента, че ще пристъпим към процедурата, за която Конституцията ни задължава, да подновим доверието към правителството ми в парламента. Целта е да преминем към всеки ключов избор за обществото ни с ясно мнозинство.

Лидерите на опозиционните партии заеха позиция "нито един глас за правителството на Ципрас". Ако независими депутати подкрепят "Сириза", премиерът внася за гласуване в парламента договора със Скопие. Необходими са 151 гласа.

Според политически анализатори, другият изход е извънредни парламентарни избори. Медиите коментират за "политическа агония с неизвестен край", предизвикана от Република Северна Македония.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ заплашиха Германия със санкции заради газопровода Северен поток2
САЩ заплашиха Германия със санкции заради газопровода "Северен поток"2
Първи коментар от дипломацията на Скопие за оставките в гръцкия кабинет
Първи коментар от дипломацията на Скопие за оставките в гръцкия кабинет