НОВИНИ

Управляващата партия в Турция започна кампания за референдума

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието започна кампанията си за референдума на 16 април за конституционни реформи. Тогава турците ще трябва да отговорят с да или не дали подкрепят 18-те точки от конституционни реформи, в резултат на които Турция от парламентарна ще се превърне в президентска република.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:00, 25.02.2017
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Под звуците на специално написани за кампанията песни, озаглавени "Милиони Да" и "Силна Турция с Да", турският премиер и лидер на Партията за справедливост и развитие започна кампанията в спортен комплекс в Анкара с капацитет за 40 хиляди души и украсен пищно с турски флагове и портретите на Ердоган и Ататюрк.

Кампанията за конституционните реформи поставя акцент върху икономиката, транспорта, здравеопазването. Пред множеството Йълдъръм представи референдума като вот за стабилност.

Бинали Йълдъръм - премиер на Турция и лидер на Партията за справедливост и развитие: Тези реформи са историческа възможност за страната ни. Със силно президентство военните преврати ще останат в историята. Никой няма да се опитва да се меси в бизнеса на хората и на политиците, избрани от народа.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган започна кампанията си на 17 февруари в южната провинция Кахраманмараш. Кампания за конституционните промени освен управляващите води и Партията за национално действие.

Законопроектът за реформа беше приет от парламента през януари с 339 гласа за - 9 повече от необходимите за свикване на референдум. С промените президентът ще има право да издава декрети, да обявява извънредно положение, да назначава министри и висши държавници, да разпуска парламента, ще се увеличи контрола му върху съдебната система. Премахва се и постът премиер, парламентът няма да има право на парламентарен контрол, да гласува вот на недоверие. Намалява се минималната възраст за депутат до 18 години, а местата в Меджлиса се увеличават до 600.

Ако получат подкрепа реформите, през ноември 2019-та ще има едновременно парламентарни и президентски избори. Критиците на Ердоган твърдят, че промяната ще доведе до авторитарно управелние. Десетки хиляди бяха арестувани, а над 100 000 държавни служители отстранени или уволнени след провалилия се преврат през юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доналд Тръмп ограничи достъпа на някои журналисти до брифинга на Шон Спайсър
Доналд Тръмп ограничи достъпа на някои журналисти до брифинга на Шон Спайсър
Лекарският съюз подкрепи рамковия договор за 2017 г.
Лекарският съюз подкрепи рамковия договор за 2017 г.