НОВИНИ

Управляващите искат отмяна на машинното гласуване, БСП е против

Управляващите предлагат да отпадне машинното гласуване на местни и парламентарни избори. ГЕРБ, Обединените патриоти и Воля внесоха промени в Изборния кодекс, свързани с машинния вот. Разчитат и на подкрепата на ДПС. От БСП се обявиха против промените. Надежда Василева проследи темата.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:02, 09.07.2019
Чете се за: 01:46 мин.
У нас

Управляващи и опозиция в сблъсък на аргументи. ГЕРБ се позоваха на тревожен анализ на ЦИК, според който има риск от провал на местния вот заради машините. Опасенията са за сигурността, сертифицирането и зареждането на софтуера за втория тур.

Александър Ненков - ГЕРБ: Машините, които бяха промотирани, се оказаха един скъпо струващ експеримент, едни скъпо струващи играчки, които не допринесоха за двете основни цели - по-честни избори и по-лесно организационни.

Освен това на евровота през май, само 27 процента от всички имащи право са гласували с машини.

Анна Александрова - председател на Комисията по правни въпроси в НС: 60 лева струва един вот на един избирател с машинно гласуване, на фона на 77 стотинки с хартиена бюлетина.

От ляво призоваха за силен отпор срещу идеята на ГЕРБ.

Крум Зарков - БСП: Категорично заявява, че е абсолютно неприемливо да се отмени машинното гласуване за местните избори.
Кирил Добрев - БСП: Как си представяте държава, в която ще има суперкомпютър и той да може да функционира, а да не може да функционира машина за избори и колко бил сложен софтуерът.

Или ни правят на идиоти, или правят хората на идиоти.

От ГЕРБ посочиха, че почти всяка секционна комисия с машинен вот е предала документи с грешки.

Александър Ненков - ГЕРБ: Ако оставим машините рискуваме да се опорочи целият изборен процес и да има обжалвания на изборните резултати от всяка една политическа сила.

Според левицата пък на евровота машинното гласуване умишлено е направено трудно, за да може да бъде отменено.

Крум Зарков: Машините бяха съзнателно опорочени, а машинното гласуване съзнателно саботирано.
Александър Ненков - ГЕРБ: Очевидно има технически проблеми и хората не могат да се справят и ние вместо да улесняваме процеса, го правим по-сложен.
Кирил Добрев - БСП: Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина. Най-добре да върнем цветните бюлетини. Нула лева субсидия и цветна бюлетина, 1989-та година.
Александър Ненков - ГЕРБ: Най-честният вот е това, когато аз на една хартия си напиша това, което съм избрал като предпочитание и си го пусна анонимно в една урна.

От ГЕРБ очакват подкрепа от всички партии, без БСП. От ДПС все още не са обявили как ще гласуват.


;

Омбудсманът Мая Манолова отхвърли всички аргументи срещу отмяната на машинното гласуване. Тя също така посочи, че ще се опита да убеди депутатите да се откажат от тази идея.

Мая Манолова - омбудсман: Истинският мотив е, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева. Свидетелят на неотчитането на подадени гласове, свидетелят на кражбата на вот на българските граждани трябваше да бъде отстранен. Този свидетел са машините, които на тези избори го показаха ясно.

Утре правната комисия в НС ще обсъди предложенията за промени в Изборния кодекс.

;

Местните избори са най-тежки и сложни като организация, и оскъпяват вота. Гласува се за кметове на населени места, на общини, на райони. Също така за общински съветници с преференции. Според ГЕРБ именно заради сложността при организацията има опасност от опорочаване на изборите, ако се използва машинно гласуване. Според БСП пък именно на местния вот има най-голяма необходимост от използване на машини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И църквата пострада от нотариални измами
И църквата пострада от нотариални измами
Повдигнаха обвинение на началника на Митническо бюро - Севлиево
Повдигнаха обвинение на началника на Митническо бюро - Севлиево