ГЕРБ и Обединените патриоти издигнаха кандидатурата на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия. Зад него застанаха и независимите депутати от "Атака". Сред основните аргументи са професионалните качества на сегашния главен прокурор. Цацаров не коментира номинацията си пред медиите.

Главният прокурор изненадващо дойде в парламента днес следобед за среща с ГЕРБ и патриотите. Половин час по-късно те обявиха решението си.

Даниела Дариткова - председател на ПГ на ГЕРБ: Нашето предложение за председател на комисията за противодействие на корупцията е действащият главен прокурор Сотир Цацаров. За нас е много важно борбата с корупцията да бъде успешна.

Управляващите посочиха сред аргументите си сериозния юридически опит на Цацаров.

Емил Димитров - Обединени патриоти: Г-н Цацаров е това, което всички останали не са. От 92-ра година е в системата, съдебната. Много други се притесниха от този екип - председател на КПКОНПИ г-н Цацаров, г-н Гешев главен прокурор. Тук в парламента всички, с които сме разговаряли казваха - най-добре е да бъде Цацаров. Или Цацаров, или да не се занимаваме. Все ми е едно кой ще бъде друг, ако не е той.

Емил Димитров заяви, че бил първият, който преговарял с Цацаров да оглави антикорупционната комисия.

Емил Димитров - Обединени патриоти: Самият г-н Цацаров не желаеше да се занимава, искаше да остане в системата, пред него имаше много предизвикателства - наказателен процес, закон за съдебната власт. Искаше да бъде сред семейството си, а не 2 часа седмично и вързан за телефона, а по-дълго. Намерихме аргументи, с които успяхме да го убедим, че имаме нужда от него.

От ГЕРБ определиха Цацаров като професионалист, който знае колко важна е държавността.

Валентин Радев - ГЕРБ: Той знае къде е границата между институциите. Разделението на властите.

Независимите депутати от "Атака" също подкрепиха кандидатурата и посочиха, че Цацаров оставя прокуратурата с огромен авторитет.

Явор Нотев - "Атака": Оставя институцията подредена и неопетнена. От такова име и такова лице има нужда комисията, която предлагаме той да поеме.

Срокът за номинации за шеф на антикорупционния орган изтича утре. Единственият друг кандидат засега е издигнат от партия Воля - депутатът Симеон Найденов.