НОВИНИ

Управляващите предлагат партийната субсидия да стане 1 лв. на глас

Управляващите предлагат намаляване на партийните субсидии на 1 лв. за получен глас. Решението беше съобщено от премиера Бойко Борисов тази сутрин, след среща с парламентарната група на ГЕРБ. Вижте повече подробности в прякото включване на Надежда Василева от парламента.

Надежда Василева
от Надежда Василева
12:06, 06.06.2019
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Рано сутринта премиерът изненадващо дойде в парламента, за да се срещне с парламентарната група на ГЕРБ и да информира своите депутати, че предлагат промяна в Закона за държавния бюджет. Промяна, с която партийната субсидия да бъде намалена от 11 лв. на 1 лв. за получен глас на последните парламентарни избори. Управляващите искат тази промяна да влезе в сила още от 1 юли тази година. Те са изчислили, че така в бюджета ще бъдат спестени между 16 и 18 млн. лева до края на годината.

;
Бойко Борисов, министър-председател: Вкарваме закон за един лев субсидията. Да видим тогава как ще се оправят партиите през следващите години. Как ще плащат на изборите, как ще плащат на социолози, политолози. Аз бих на изборите, помните като кмет, без един лев. Това сега влиза в парламента, надявам се всички да го подкрепят. Парите, които ще се спестят от това - ще строим детски градини и ясли. Нашето виждане по въпроса, отдавна го обмислям с Горанов - там можем да направим да няма данък, защото образованието винаги ни е било приоритет.
Валери Горанов, министър на финансите: Уточнявам, че такова решение няма и, че тепърва ще се води дебат. Уточнявам, че принципната позиция на Министерството на финансите е политиката да се прави през разходната част на бюджета, а не през приходите. В този смисъл позицията на финансите е, че подобна тема не следва да се обсъжда. Можем да премахнем въобще ДДС-то, което е основен приходен източник, или да го намалим на 5% за всички групи стоки, но ви гарантирам, че след това веднага ще започнем разговор: от какво да финансираме основните държавни функции.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов коментира, че биха подкрепили такова предложение. Според него обаче трябва да има механизъм за финансиране на политическите партии, тъй като съществуват опасения как те ще бъдат финансирани оттук нататък.

От БСП пък заявиха, че не трябва да бъдат пришпорвани това решение да бъде гласувано твърде бързо.

Още днес следобед е предвидено извънредно заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Валери Симеонов, председател на НФСБ, депутат от ОП: Това е най-голямата опасност, че тогава партиите ще паднат в ръцете на големи, скрити, задкулисни играчи, икономически играчи - това, което се казва олигархия.
Крум Зарков, БСП: Жалко е на гърба на закона и на гърба на НС и на държавния бюджет да се прави кризисен PR.


;

Предложението, което беше направено тази сутрин от премиера Борисов, дойде малко преди депутатите да гласуват в пленарната зала промените в Закона за политическите парти, според които, след като бъдат гласувани окончателно на второ четене, партиите ще трябва да връщат надвзети партийни субсидии. Стана ясно, че от 2016 година те са получавали вместо по 11 лв по 13 в. за всеки получен глас

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пловдив откриха галерия с творби на художници със затруднено зрение
В Пловдив откриха галерия с творби на художници със затруднено зрение
​17 и 19 юни ще са неучебни заради изпитите след 7. клас
​17 и 19 юни ще са неучебни заради изпитите след 7. клас