НОВИНИ

Ураганът „Ирма“ е вече четвърта степен, но ще удари директно Флорида

Ураганът "Ирма" продължава да нанася разрушения на Карибите. Последните на пътя му се оказаха островите Търкс и Кайкос. "Ирма" се насочва към Куба и Флорида. До този момент жертвите на урагана са 14. Според директора на американската федерална спасителна служба Ирма ще "опустоши" Флорида или съседните щати.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
17:13, 08.09.2017 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Петдесетте хиляди жители на отвъдморската британска територия Търкс и Кайкос преживяха за пръв път ураган от 5-та категория. Постройките на островите и дърветата бяха почти напълно унищожени. Ураганът премина през остров Свети Вартоломей и Хаити. В момента той се насочва към Куба, Насау, Бахамите и Флорида. Очаква се най-тежко да бъдат ударени Източна и Централна Куба. Около 50 000 туристи напуснаха района.

Окото на бурята ще премине между северния бряг на Куба и Бахамите.

;

Жителите на островите от Карибския басейн продължават да се приготвят за преминаването на „Ирма“.

Майкъл Бейкър, жител на о-в Насау: Не знаем какво да очакваме, защото последният ураган беше 3-та категория, а този е 5-та. Ураганът „Матю“ не причини много разрушения, водата беше около метър и 20 сантиметра. Къщите на хората, които не си бяха отрязали дърветата, пострадаха. Затова сега всеки взима предпазни мерки.

Кубинците също очакват достигането на „Ирма“ до техния остров.

Мирта Антониа Арелано, жител на Куба: Молим се на Светата Дева за мир по света и всичко да се размине и нищо да не се случи тук в Куба или където и да е.

Около 500 000 души бяха информирани от властите, че трябва да напуснат южната част на Флорида. Ураганът „Ирма“, който вече е четвърта категория, ще премине през щата в неделя. Американската национална метеорологична служба, заяви че се очаква поривите на вятъра през уикенда да достигнат 270 километра в час.

Според Червения Кръст до този момент „Ирма“ е повлияла на живота на 1 млн. и 200 хиляди души, като това число може да нарасне до 26 милиона. Нарастват и притесненията, че може да се разпространят зарази в районите, където има проблем с питейната вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Южнокорейците са спокойни въпреки напрежението около опитите на Пхенян
Южнокорейците са спокойни въпреки напрежението около опитите на Пхенян
Благотворителен велотур от Слънчев бряг до Варна
Благотворителен велотур от Слънчев бряг до Варна