НОВИНИ

Ураганът “Ирма”: На следващата сутрин

В последните две седмици ураганите “Харви” и “Ирма” засегнаха Съединените щати - основно Луизиана, Тексас и Флорида. Щетите се оценяват на стотици милиарди, а притесненията, че промените в климата ще доведат до все повече природни катастрофи нараснаха. Оправдано ли е свързването на глобалното затопляне с подобни природни бедствия и как хората се връщат към нормалния живот след такава катастрофа? Потърсихме отговорите от първо лице.

Александър Детев
от Александър Детев
11:43, 12.09.2017
Чете се за: 02:23 мин.
Истории

Флорида след “Ирма”

В понеделник сутринта Лилия Славова се прибира към дома си в Уест Палм Бийч, Флорида. Тя е в САЩ от над 30 години, а в последните 2 живее във Флорида. Определяният от нея като много красив щат, обаче, е и традиционно най-засегната от урагани част на САЩ. Докато “Ирма” преминава през града, Лилия остава при дъщеря си.

Организацията около евакуацията в началото тя определя като “хаотична”, но след това нещата са се подредили. Сега Лилия е приятно изненадана. Оказа се, че сградата, в която живее, не е наводнена. Освен това, въпреки че на улиците около тях електричеството е прекъснато, в дома ѝ такова има. Голямото притеснение на Лилия сега е синът ѝ – той се намира в Джаксънвил Бийч, където наводненията са сериозни.

Чуйте във видеото какво ни разказа Лилия Славова:

;

Съпоставката с Катрина

Финансовите щети, които ураганът “Харви” нанесе надминават тези от “Катрина” през 2005 година. Но докато “Харви” и “Ирма” отнеха живота на не повече от 100 души, при "Катрина" това число беше близо 2000.

Президентът Тръмп поиска от Конгреса отпускането на 7,85 милиарда за справяне с последствията от бедствията, а днес ще се проведе и мащабен концерт в подкрепа на пострадалите, който ще бъде излъчен по четирите основни канала зад Океана, както и в социалните мрежи Facebook, Twitter и YouTube.

Множество доброволци, неправителствени организации, начело с Червения кръст, както и полиция, пожарна, спешна помощ взимат участие в инициативите за подпомагане на пострадалите от природни бедствия.

За това разказват Виолета Цонева и нейните приятелки – американките Мери и Рита. Виолета е преподавател по английски език и преводач. Докато гостува на приятели в Кейп Код, Масачузец през есента на 2015 година, тя става свидетел на урагана “Хоаким”. В дневника си Виолета описва атмосферата така:

“От няколко дни непрекъснато вали. По телевизията често съобщават за ураган, който е край източното крайбрежие на САЩ. Казва се Хоакин и вече е причинил наводнения във Върджиния и Мериленд. През септември 1938 г. в Масачусетс е бушувал опустошителен ураган и местните в Кейп Код все още разказват за пораженията му – няколкостотин убити, няколко хиляди ранени, десетки хиляди разрушени сгради, хиляди потънали лодки, изкоренени дървета, унищожена реколта. Сега хората в Кейп Код са притеснени и със страх наблюдават покачването на водата“.

Както става ясно от разказа й, ураганите не са новост в Съединените щати. Но в последните години все повече от тях стават опустошителни. Каква е причината?


;

Промените в климата и тяхното влияние

Обърнахме се към журналиста Ерик Ростън по въпроса за промените в климата и ефекта, който те оказват върху природните бедствия. От 2011 година насам той е журналист в Bloomberg, а в последните седмици отразява и събитията покрай “Харви” и “Ирма”.

Преди няколко дни той публикува обширна статия в онлайн портала на Bloomberg, в който дискутира връзката между климатичните промени и ураганите. Ростън акцентира върху няколко неща, позовавайки си се на учени и експерти по темата: Докато е ясно, че с или без глобално затопляне, урагани се образуват, не може да не бъде отбелязано, че “горивото” на всеки ураган е топлината на океаните.

А ако за едно нещо учените са категорични, то е, че океаните в момента са най-топли, откакто изобщо температурата им започва да бъде измервана. Макар че е логично подобни факти и разрушителни бедствия да повлияят на политиката, водена от американското правителство (Доналд Тръмп взе решение да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение и не подкрепя теориите за глобално затопляне), Ростън не е убеден в това.

Той напомня, че след 2005 година, в която освен разрушителната Катрина, има още 27 урагана, сме свидетели на огромно поляризиране на позициите в американската политика за това влияе ли човешката дейност върху климата и води ли тя до т.нар. глобално затопляне.

За хората във Флорида засега остава надеждата, че очакванията ще се сбъднат и ураганът "Хосе" няма да достигне до тях. В същото време друг ураган, "Катя", отне живота на двама души в Мексико. В такива моменти е добре да се замислим за думите на американския адвокат, политик и мислител Робърт Ингерсол, който казва: „В природата няма нито награди, нито наказания, а само последствия.“

;

Очаквайте още коментари по темата дали и как промените в климата влияят на природните бедствия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уникални храмове привличат туристи в Чили
Уникални храмове привличат туристи в Чили
 Вносът на България от ЕС през периода януари - юни 2017 г. се увеличава с 12.2%
Вносът на България от ЕС през периода януари - юни 2017 г. се увеличава с 12.2%