COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Ураганът “Ирма”: На следващата сутрин

В последните две седмици ураганите “Харви” и “Ирма” засегнаха Съединените щати - основно Луизиана, Тексас и Флорида. Щетите се оценяват на стотици милиарди, а притесненията, че промените в климата ще доведат до все повече природни катастрофи нараснаха. Оправдано ли е свързването на глобалното затопляне с подобни природни бедствия и как хората се връщат към нормалния живот след такава катастрофа? Потърсихме отговорите от първо лице.

Александър Детев
от Александър Детев
11:43, 12.09.2017
Чете се за: 02:23 мин.
Истории

Флорида след “Ирма”

В понеделник сутринта Лилия Славова се прибира към дома си в Уест Палм Бийч, Флорида. Тя е в САЩ от над 30 години, а в последните 2 живее във Флорида. Определяният от нея като много красив щат, обаче, е и традиционно най-засегната от урагани част на САЩ. Докато “Ирма” преминава през града, Лилия остава при дъщеря си.

Организацията около евакуацията в началото тя определя като “хаотична”, но след това нещата са се подредили. Сега Лилия е приятно изненадана. Оказа се, че сградата, в която живее, не е наводнена. Освен това, въпреки че на улиците около тях електричеството е прекъснато, в дома ѝ такова има. Голямото притеснение на Лилия сега е синът ѝ – той се намира в Джаксънвил Бийч, където наводненията са сериозни.

Чуйте във видеото какво ни разказа Лилия Славова:

;

Съпоставката с Катрина

Финансовите щети, които ураганът “Харви” нанесе надминават тези от “Катрина” през 2005 година. Но докато “Харви” и “Ирма” отнеха живота на не повече от 100 души, при "Катрина" това число беше близо 2000.

Президентът Тръмп поиска от Конгреса отпускането на 7,85 милиарда за справяне с последствията от бедствията, а днес ще се проведе и мащабен концерт в подкрепа на пострадалите, който ще бъде излъчен по четирите основни канала зад Океана, както и в социалните мрежи Facebook, Twitter и YouTube.

Множество доброволци, неправителствени организации, начело с Червения кръст, както и полиция, пожарна, спешна помощ взимат участие в инициативите за подпомагане на пострадалите от природни бедствия.

За това разказват Виолета Цонева и нейните приятелки – американките Мери и Рита. Виолета е преподавател по английски език и преводач. Докато гостува на приятели в Кейп Код, Масачузец през есента на 2015 година, тя става свидетел на урагана “Хоаким”. В дневника си Виолета описва атмосферата така:

“От няколко дни непрекъснато вали. По телевизията често съобщават за ураган, който е край източното крайбрежие на САЩ. Казва се Хоакин и вече е причинил наводнения във Върджиния и Мериленд. През септември 1938 г. в Масачусетс е бушувал опустошителен ураган и местните в Кейп Код все още разказват за пораженията му – няколкостотин убити, няколко хиляди ранени, десетки хиляди разрушени сгради, хиляди потънали лодки, изкоренени дървета, унищожена реколта. Сега хората в Кейп Код са притеснени и със страх наблюдават покачването на водата“.

Както става ясно от разказа й, ураганите не са новост в Съединените щати. Но в последните години все повече от тях стават опустошителни. Каква е причината?


;

Промените в климата и тяхното влияние

Обърнахме се към журналиста Ерик Ростън по въпроса за промените в климата и ефекта, който те оказват върху природните бедствия. От 2011 година насам той е журналист в Bloomberg, а в последните седмици отразява и събитията покрай “Харви” и “Ирма”.

Преди няколко дни той публикува обширна статия в онлайн портала на Bloomberg, в който дискутира връзката между климатичните промени и ураганите. Ростън акцентира върху няколко неща, позовавайки си се на учени и експерти по темата: Докато е ясно, че с или без глобално затопляне, урагани се образуват, не може да не бъде отбелязано, че “горивото” на всеки ураган е топлината на океаните.

А ако за едно нещо учените са категорични, то е, че океаните в момента са най-топли, откакто изобщо температурата им започва да бъде измервана. Макар че е логично подобни факти и разрушителни бедствия да повлияят на политиката, водена от американското правителство (Доналд Тръмп взе решение да оттегли Съединените щати от Парижкото споразумение и не подкрепя теориите за глобално затопляне), Ростън не е убеден в това.

Той напомня, че след 2005 година, в която освен разрушителната Катрина, има още 27 урагана, сме свидетели на огромно поляризиране на позициите в американската политика за това влияе ли човешката дейност върху климата и води ли тя до т.нар. глобално затопляне.

За хората във Флорида засега остава надеждата, че очакванията ще се сбъднат и ураганът "Хосе" няма да достигне до тях. В същото време друг ураган, "Катя", отне живота на двама души в Мексико. В такива моменти е добре да се замислим за думите на американския адвокат, политик и мислител Робърт Ингерсол, който казва: „В природата няма нито награди, нито наказания, а само последствия.“

;

Очаквайте още коментари по темата дали и как промените в климата влияят на природните бедствия

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Смениха ръководството на Българския спортен тотализатор
Смениха ръководството на Българския спортен тотализатор
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"