Ураганът Лесли остави 300 000 домакинства в Португалия без ток

Ураганът Лесли, който удари централната и северната част на Португалия, остави близо 300 000 домакинства без ток, съобщава Би Би Си. Буреносните пориви на вятъра на моменти достигаха до близо 180 километра в час. Според Гражданска защита 27 души са получили леки наранявания. Проливните дъждове са предизвикали наводнения, а вятърът е изкоренил стотици дървета. Заради лошото време са били отменени и полети.

от БГНЕС
преди 1 година
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Ураганът Лесли остави 300 000 домакинства в Португалия без ток

Най-тежко засегнати от бурята райони са около столицата Лисабон – Коимбра и Лейрия. Авейро, Висеу и Порто на север също са понесли щети. Около хиляда дървета са изкоренени, а централната магистрала А1 остава временно затворена. Службите за спешна помощ са се отзовали на 1900 сигнала за помощ, въпреки че командирът от Гражданска защита Луис Бело Коста бе категоричен, че „най-голямата опасност е преминала”.

Стотици хора останаха блокирани след концерт в центъра по изкуствата във Фугуейра да Фоз заради буреносните ветрове. Очевидец разказа пред местна телевизия: „Не съм виждал подобно нещо до момента. Градът изглеждаше сякаш е преживял война – имаше смачкани от дърветата коли. Хората бяха много разтревожени.” Вятърът отнесе покрив на стадион – домакин на европейския финал по хокей на ролери за жени, което отложи събитието.


;

Изключително рядко явление е ураган от Атлантическия океан да достигне до Иберийския полуостров, като до момента историята помни едва пет подобни случая. Ураганът Лесли се заформи на 23 септември, но бе понижен до тропическа буря преди да удари сушата. Въпреки това стихията запази силата на ветровете си, характерни за ураган поне от първа категория.

Стихията, което е една от най-мощните, които някога са достигали страната, се насочи към северните части на Испания. Метеорологичната служба на Мадрид заяви, че Лесли се придвижва в посока североизток, като край град Замора ветровете й достигат почти 100 километра в час.

Издаден е червен код за опасност от лошо време в района на Астурия, Кастилия и Леон и Кантабрия. В четири департамента във Франция също е обявена тревога за бури и наводнения.

Топ 24
Най-четени