НОВИНИ

Урсула фон дер Лайен се срещна с Жан-Клод Юнкер

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер прие днес Урсула фон дер Лайен, която ще го наследи на поста, ако Европарламентът одобри кандидатурата ѝ. След това Фон дер Лайен разговаря и с Доналд Туск, който я нарече "приятел на Централна и Източна Европа, застъпник на върховенството на закона с визия да запази Европейския съюз".

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:10, 04.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Жан-Клод Юнкер посрещна Урсула фон дер Лайен с отворени обятия. Двамата отказаха да отговарят на журналистически въпроси, но говорител на Юнкер каза по-късно, че срещата е била приятелска, между двама истински европейци, които се познават от години.

Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия: Председателят Юнкер увери Фон дер Лайен, че тя може да разчита на Комисията и на неговата лична подкрепа за осигуряването на плавен преход, ако тя бъде избрана от Европарламента".

Вчера след обяд Фон дер Лайен, която беше номинирана за председател на Еврокомисията, неочаквано се появи и в Страсбург. Тя има две седмици да убеди евродепутатите да гласуват за нея. Европейският парламент е недоволен от начина, по който евролидерите избраха новите шефове на най-важните институциите.

Председателят Доналд Туск, който докладва днес в Европарламента за новите имена, беше критикуван от различни политически лагери за политиката на затворени врати и непрозрачните договорки между евролидерите. Туск все пак призова евродепутатите да гласуват за Фон дер Лайен след две седмица. Той изтъкна, че за първи път жени оглавяват Европейската комисия и Европейската централна банка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев разговаря с кмета на Шанхай
Президентът Радев разговаря с кмета на Шанхай
ДРУГИТЕ новини: Мода в библиотеката
ДРУГИТЕ новини: Мода в библиотеката