НОВИНИ

Уседналостта дава предимство за първи клас

Столичната община обяви новите критерии за прием в първи клас. Тази година най-голямо предимство ще имат деца, чиито родители са с адрес в района на училището, непроменян повече от 3 години преди подаване на заявлението. Промяната се наложи след като Административният съд и Комисията за защита от дискриминация атакуваха редица от критериите за прием.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:40, 23.01.2018
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Според новите критерии децата са разделени в четири групи. В първата са деца с постоянен адрес в района на желаното училище непроменян повече от 3 години.Те имат най-голям шанс да бъдат записани. Следващата група са деца с адрес в района повече от една година, но променян през последните една до три години. В третата са децата с променян през последната година адрес, а в последната - деца с адрес извън района на училището.

Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: В тази версия на правилата, те са много по-обективни, много по-стриктни, позволяват много по-обективен прием в съответните училища.

И още, ако се окаже, че децата надхвърлят броя на местата, ще се прилагат допълнителни критерии - братя и сестри в училището, деца- сираци, или с увреждания и деца, завършили предучилищна група в училището.

Столичното 51-во училище миналата година имаше проблеми с приема на първокласници. Родители се оплакаха, че не са могли да запишат децата си тук, въпреки че живеят в съседство до училището.

Дея Милушева, зам. директор на 51- во СУ: Това беше един сериозен проблем в нашето училище, така че се надяваме уседналостта да предизвика един по-спокоен прием.

Тук обясняват, че миналата година родители масово са посочвали адреса, на който живеят като адрес и на който работят и така са събирали повече точки. Сега критерият месторабота е премахнат, а за по-сигурно уседналостта от над три години ще се проверява.

Дея Милушева, зам. директор на 51 - во СУ: Ще се проверява специално, общината в Красно село ще дават документ, който ще удостоверява, че лицето има тази уседналост.



;

Новите критерии ще се обсъждат до 5 февруари, след това се очаква да бъдат приети от Общинския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евросредства за възстановяване на опожарените гори в Кресненското дефиле
Евросредства за възстановяване на опожарените гори в Кресненското дефиле
Глобализъм срещу изолационизъм на Световния икономически форум в Давос
Глобализъм срещу изолационизъм на Световния икономически форум в Давос