COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Усилия за прилагане на споразумението ЕС - Турция

Гърция получи днес от еврокомисар Аврамопулос поздравления за позитивната реакция при влизането в сила на споразумението ЕС - Турция за мигрантския поток. Според еврокомисаря, натискът върху страната е голям, но тя се активира бързо. Трудностите пред гръцките власти обаче са сериозни, не стихва напливът на нови мигранти от турския бряг. На остров Лесбос вече са 18 турски експерти, за да се включат в обработката на кандидатите за убежище.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:11, 21.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Близо 1700 мигранти са пристигнали през последното денонощие на гръцките острови, близо половината на Лесбос. Някои са спасени от гръцката брегова охрана. До влизане в сила на споразумението между Евросъюза и Турция мигрантите са се разхождали свободно на острова. Сега ги превозват с автобуси до център за регистрация и обработване на молбите за убежище. Мнозина не знаят, че до Европа вече не се стига както преди.

Ахмет - сириец от Алепо: Искаме да отидем в Швеция. Всички искат да отидат в Германия или Швеция. Никакви новини не сме чули, там нямаме ток, храна, нищо нямаме.

По новите правила кандидатите трябва да стоят в център докато обработват искането им и при отказ ще бъдат върнати в Турция. Гръцките власти се опитват да съберат в центровете на континенталната част на страната мигрантите от островите и от места като лагера Идомени. И на пристанището Пирея, и в Идомени хората се противят.

Кафие - сирийка от Алепо: Съпругът ми е в Германия, прекосихме морето да отидем при него, беше толкова страшно, а тук се боим още повече. Не ни дават никакви решения, всеки ден чуваме различни неща, искаме решение, което да е добро за нас.

Премиерът Ципрас посочи две условия за приложение на споразумението - да спре потокът от Турция и най-после да получи обещания от Евросъюза квалифициран персонал.

Алексис Ципрас - премиер на Гърция: Помощта в човешки ресурси трябва да дойде бързо, а и ние ще действаме бързо. Ще адаптираме и законодателството при нужда за да имаме най-доброто сътрудничество.

Другата част от договорката е срещу всеки върнат Турция да праща в Евросъюза по един сирийски бежанец. Еврокомисията предложи 72 хиляди места чрез преизчисление на незаетите от договорените миналата година квоти.

Топ 24
Най-четени
Откриха боен арсенал във вилна постройка край варненско село
Откриха боен арсенал във вилна постройка край варненско село
Що е то да къмпингуваш на Карадере? (СНИМКИ)
Що е то да къмпингуваш на "Карадере"? (СНИМКИ)