НОВИНИ

Усилия за прилагане на споразумението ЕС - Турция

Гърция получи днес от еврокомисар Аврамопулос поздравления за позитивната реакция при влизането в сила на споразумението ЕС - Турция за мигрантския поток. Според еврокомисаря, натискът върху страната е голям, но тя се активира бързо. Трудностите пред гръцките власти обаче са сериозни, не стихва напливът на нови мигранти от турския бряг. На остров Лесбос вече са 18 турски експерти, за да се включат в обработката на кандидатите за убежище.

Невена Бонева
от Невена Бонева
19:11, 21.03.2016
Чете се за: 00:56 мин.
По света

Близо 1700 мигранти са пристигнали през последното денонощие на гръцките острови, близо половината на Лесбос. Някои са спасени от гръцката брегова охрана. До влизане в сила на споразумението между Евросъюза и Турция мигрантите са се разхождали свободно на острова. Сега ги превозват с автобуси до център за регистрация и обработване на молбите за убежище. Мнозина не знаят, че до Европа вече не се стига както преди.

Ахмет - сириец от Алепо: Искаме да отидем в Швеция. Всички искат да отидат в Германия или Швеция. Никакви новини не сме чули, там нямаме ток, храна, нищо нямаме.

По новите правила кандидатите трябва да стоят в център докато обработват искането им и при отказ ще бъдат върнати в Турция. Гръцките власти се опитват да съберат в центровете на континенталната част на страната мигрантите от островите и от места като лагера Идомени. И на пристанището Пирея, и в Идомени хората се противят.

Кафие - сирийка от Алепо: Съпругът ми е в Германия, прекосихме морето да отидем при него, беше толкова страшно, а тук се боим още повече. Не ни дават никакви решения, всеки ден чуваме различни неща, искаме решение, което да е добро за нас.

Премиерът Ципрас посочи две условия за приложение на споразумението - да спре потокът от Турция и най-после да получи обещания от Евросъюза квалифициран персонал.

Алексис Ципрас - премиер на Гърция: Помощта в човешки ресурси трябва да дойде бързо, а и ние ще действаме бързо. Ще адаптираме и законодателството при нужда за да имаме най-доброто сътрудничество.

Другата част от договорката е срещу всеки върнат Турция да праща в Евросъюза по един сирийски бежанец. Еврокомисията предложи 72 хиляди места чрез преизчисление на незаетите от договорените миналата година квоти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Вижте песента, с която Поли Генова ще ни представи на Евровизия `2016
Вижте песента, с която Поли Генова ще ни представи на Евровизия `2016
Спират влаковете между Стряма и Клисура заради ремонт
Спират влаковете между Стряма и Клисура заради ремонт