НОВИНИ

Успех и оставка за френското вътрешно министерство

Френската полиция се похвали със задържането на прочут гангстер, който през юли избяга от затвора като в холивудски екшън. Редуан Фаид, който излежаваше 25-годишна присъда, е арестуван в град Крей на север от Париж. Този успех на вътрешното министерство съвпадна с оставката на неговия шеф. Жерар Колон обясни, че смята да се кандидатира за кмет на Лион. Френската преса написа, че оставката на министъра хвърля изпълнителната власт в криза.

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:41, 03.10.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Редуан Фаид - най-издирваният човек във Франция, е задържан заедно с още трима души, сред които и брат му. При операцията, която е протекла гладко, са иззети оръжия. "Престъпникът от кариерата" или "царят на бягствата от затвора", както го наричат, е бягал и през 2013 г. Той е осъден на 25 години затвор като организатор на неуспешен грабеж през 2010 г., при който загина служителка на полицията.

;

На 1 юли двама тежко въоръжени съучастници отвлякоха хеликоптер, заедно с пилота, кацнаха в двора на затвора и с помощта на димни гранати и ъглошлайфове изведоха Фаид на свобода. Обирджията, който твърди, че го вдъхновяват герои като Тони Монтана от "Белязания", беше издирван над три месеца. Успешната акция за задържането беше похвалена от Жерар Колон, който подаде два пъти оставка като вътрешен министър, преди президентът Еманюел Макрон да я приеме. Постът се поема временно от премиера Едуар Филип.

;
Жерар Колон, бивш вътрешен министър на Франция: Винаги напускаме вътрешното министерство с голямо съжаление. То е чудесно - заради разнообразните дейности и заради качествата на жените и мъжете, които работят тук.

Наблюдателите оценяват случилото се като поредния удар срещу президента Еманюел Макрон. Така беше и при оставката на популярния екоминистър Никола Юло в края на август. Това е седмата оставка в кабинета за 15 месеца на управление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Порожанов: Хлябът може да поскъпне заради новата реколта пшеница
Министър Порожанов: Хлябът може да поскъпне заради новата реколта пшеница
Българският шампион Лудогорец гостува на Цюрих в среща от Лига Европа утре
Българският шампион "Лудогорец" гостува на "Цюрих" в среща от "Лига Европа" утре