COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Установено е ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

При извършено контролно пробонабиране на водите на река Юговска и река Чепеларска, бяха установени наднормени концентрации на цианиди, при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково.

от Златин Бояджиев
20:24, 21.02.2020
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
установено ново замърсяване реките юговска чепеларска цианиди

Във тази връзка Басейнова дирекция е изпратила предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК-Пловдив и РЗИ-Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.

Басейнова дирекция ИБР ще продължи с мониторинга за установяване на разпространението на замърсяването и в поречието на река Марица. За резултатите от проведените анализи на водите на реките, незабавно ще информираме за установеното състояние.

Министър Емил Димитров е разпоредил незабавна проверка и утре ще присъства на място

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Кола влетя във вагон от влака Варна-София. Няма пострадали
Кола влетя във вагон от влака Варна-София. Няма пострадали
За пръв път от години Луковмарш не се състоя
За пръв път от години Луковмарш не се състоя