Агенцията за държавна финансова инспекция е установила редица нарушения по изпълнението на ремонта на мемориалния комплекс Христо Ботев в Калофер. Той е извършен преди три години със средства от държавата в размер на 300 хиляди лева. Според доклада на държавна агенция над 100 000 лева са платени в повече на строителната фирма от община Карлово за несвършена работа. Хора от града настояват за нов ремонт и наказание за виновните.

Калофер, Карлово

Според местните жители две години след направения ремонт мемориалният комплекс Христо Ботев продължава да бъде в окаяно състояние.

Христина Ганова: Паметникът на Ботев не свети вече 2 години. За Великден хората пред църквата простираха. Църквата осветена, паметникът тъмен. За 2-ри юни същата история. Ние не казваме че парите са откраднати, казваме че парите са потънали някъде и до там, няма ги.

Бившият кмет на Калофер каза, че е сезирал всички държавни институции, защото съгласно доклада са нанесени финансови вреди на държавния бюджет чрез община Карлово.

Румен Стоянов, бивш кмет на Калофер: Аз не знаех, че кабелът е писан, а примерно не е сложен. Тези неща ги научих в съда, надявам се да бъдат обективни и сега, ако ще и 10 доклада да правят, нарушения има и те са големи.

Кметът на община Карлово заяви, че по време на ремонта не е постъпил нито един сигнал от бившия кмет за забелязани нарушения. Това станало едва след приключване на ремонта.

Емил Кабаиванов, кмет на община Карлово: Ще изчакаме окончателния доклад, ако има финансови претенции към фирмата в него аз ще ги предявя чрез изпълнителен лист и парите, които постъпят в общината ще ги преведа на кметство Калофер да разширят обема на ремонта.

Гаранцията за извършения ремонт е 10 години. През този период всяка нередност трябва да бъде отстранявана от строителната фирма за нейна сметка.

Мемориалът на Ботев в Калофер е в окаяно състояние след като беше ремонтиран

Мемориалът на Ботев в Калофер е в окаяно състояние след като беше ремонтиран

Към поредния случай на скъп и некачествен ремонт у нас. Този път в Калофер. Мемориалът на Христо Ботев е в окаяно състояние почти две години след като...